dimarts, 8 de juliol del 2008

Què llegeixes? Un lloc per a parlar de llibres i lectures


Llegir enriquint i compartint comentaris és força interessant. Al portal Què llegeixes? és una fantàstica manera de compartir lectures amb altres lectors. És una mena de Club de Lectura virtual i està tota en català.

Que llegeixes? va ser estrenat el 23 d'abril de 2008, Dia Internacional del Llibre, un moment d'allò més adequat per a fer-ho. Aquest lloc al ciberespai forma part del Pla de Foment de la Lectura ficat en marxa pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i és una iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes que compta amb la participació activa del Departament d’Educació i la Subdirecció General de Biblioteques i el recolzament del periòdic digital Vilaweb.

El portal i els fòrums estan adreçats a tothom, però preferentment als joves lectors (aquests que poc a poc van perdent-se de la lectura, segons les estadístiques i que són la clau bàsica dels futurs lectors adults). Els fòrums es divideixen en tres grups d'edat: fins els 11 anys, de 12 a 16 anys i a partir de 17 anys. Podem donar-li una ullada i si ens interessa (ben segur que és així), aleshores ens registrem i... ja podem participar, donar la nostra opinió, llegir l'opinió dels companys, participar en jocs i concursos... Tot està en català, però els llibres que es comenten poden ser d'altres llengües. A més, a partir del proper mes de setembre està previst un espai especial per a que les escoles treballen la lectura.

Un lloc de visita imprescindible per aquest estiu. Una barreja de llibres, lectures, fòrums, internet... que ens pareix perfecta per atraure a la gent més jove. Un idea interessant per a portar endavant en altres autonomies... caldrà prendre nota (a qui corresponga).

dijous, 3 de juliol del 2008

La lectura del xiquets i joves: un repte per al segle XXI

Fa pocs dies el professor de la Universitat de Barcelona, Rafael Bisquerra, ha abordat en San Sebastian, al curs El profesor de lenguas: personalidad y docencia, la problemàtica de la lectura dels nostres xiquets i joves.

La lectura es, de hecho, una de las competencias básicas para el aprendizaje. El problema en España es que a medida que los jóvenes van pasando cursos, su interés por la lectura disminuye. Frenar esta tendencia sólo es posible haciendo que los alumnos disfruten leyendo y, asimismo, personalizando la lectura según el perfil de cada alumno.
L'últim informe PISA mostra que 1 de cada 5 joves tenen problemes de lectura. És un índex molt alt. Què passa amb el foment lector?

Segons Bisquerra la lectura es una de las competencias básicas por excelencia de cualquier aprendizaje. La lectura es un aprendizaje continuo. El contacto con esta competencia comienza desde los años de Educación Infantil con la escucha de narraciones. Sin embargo, a medida que avanzan en cursos, el interés por la lectura baja de manera peligrosa. Pe què?

El problema está en que no se hace hincapié en la diferencia que existe entre la lectura académica y la lectura emocional. La primera es fría y poco motivadora, mientras que la segunda es caliente y motivadora. “El alumno generalmente asocia la lectura a tostones. Leer para ellos se convierte en una paliza, cuanto menos lo hagan mejor” explicó el ponente. Gracias a la lectura emocional los alumnos se educarían en sus emociones, ya que tomarían conciencia de las mismas.

“Uno de los grandes retos de la educación del siglo XXI se basa en motivar a los alumnos para la lectura, hacer que disfruten con la lectura, hacer que tengan experiencias positivas con ellas” remarcó Rafael Bisquerra. Para ello uno de los más importantes objetivos para los profesores será buscar textos apropiados para la edad y nivel de sus alumnos; y que éstos sean textos para disfrutar y sentir implicación emocional, “independientemente de la calidad literaria”.

Podem llegir més sobre aquest tema i sobre la qüestió candent de lectura oral-lectura silenciosa a la web d'Aprendemas.

Penso que cal aprofitar l'estiu per a gaudir de lectures plaenteres, sobre qualsevol tema, sense exercicis de resumens i comprensió. Llegir pel plaer de llegir, sensee més. Què opineu sobre aquest tema?

La lectura en fotos

A la web hi ha altres apartats que també han i estan fomentant la imatge de la lectura en versió fotogràfica. La Fundació Alonso Quijano acaba de fer públic el nom dels guardonats al seu concurs I Concurso de fotografia "Momentos de lectura". El primer premi l'ha rebut Antonio Jesús Pérez García. Podeu veure totes les fotos guardonades punxant ací.

També a Tökland, un lloc per a la difusió lectora, organitzen des de fa tres anys un concurs: 3º Verano Tökland de Fotografia y Lectura. En aquest cas encara esteu a temps de participar.

I no s'oblideu d'aquest modest i senzill blog de la biblioteca de Cocentaina on, sense concurs, tan sols volem les vostres per a compartir-les amb tots els usuaris de la biblioteca, presencials o virtuals.

dimecres, 2 de juliol del 2008

Llegint a l'ombra d'una olivera... un plaer!

Si hi ha un arbre que representa la nostra comarca del Comtat aquest és l'olivera. Què millor que llegir a la seua ombra? Sempre fugint del calor i buscant la fresca, amb un llibre a la ma i disposats a emprendre el llarg viatge de la lectura... un plaer d'estiu!
A la foto podeu veure a Pau Cortés Marset, en plena natura, i gaudint de les aventures i desventures de Pinotxo. Gràcies, Pau, per enviar-nos aquesta imatge tan estiuenca. Et desitgem unes molt bones vacances i que gaudisques molt de la lectura. Si viatges amb els llibres recorda també fer un CLIC a la lectura i enviar-nos més fotos.
Esperem que ens envieu més fotos. Animeu-se a participar. Tan sols cal fer un CLIC a la lectura!

dimarts, 1 de juliol del 2008

Compartim la lectura: fotos dels lectors

I ja comencem a rebre fotos per anar compartint-les amb tots vosaltres. Aquesta foto ens l'envien des del CRA Mariola-Benicadell, a Gaianes, i es va realitzar abans de finalitzar el col·le. Una colla de xiquets i xiquetes gaudint de la lectura en companyia d'un adult. Ens encanta!
Recordeu... esperem les vostres fotos... Fes un CLIC a la lectura!

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig