dimarts, 16 de setembre del 2008

Pessics de saviesa


"Allò que condueix i arrossega el món no són les màquines, sinó les idees"

Víctor Hugo (1802-1885). Escriptor francés

La elegancia del erizo, de Muriel Barbery

Muriel Barbery. La elegancia del erizo. Barcelona: Seix Barral, 2007


Al número set del carrer de la Rue Grenelle, a París, viuen dues persones molt peculiars que ténen en común un secret, cap de les dues es allò que pareix. Paloma, una xiqueta de dotze anys i Renée, la portera, amagen dues persones amb una inteligència superior. Les dues compartiràn amb el lector una crítica visió de la realitat que les embolta i juntes s’inventaràn un món millor. És una novel.la optimista que ens mostra como sobreviure gràcies a la amistat, l’amor i l’art.

Balas de carmín, de Alfredo García Francés

Alfredo García Francés. Balas de carmín, Barcelona: Aurea, 2008

Balas de carmín és una novel.la d’amor entre dones. La protagonista, lesbiana, serà segrestada amb vint-i-tres anys per la guerrilla colombiana, FARC, i obligada a convertir-se en assassina, però una vegada ha matat el seu primer home, descobreix que és fácil fer-ho si et pagen per això. Al mateix temps, viurà una apassionada rel.lació amb una dona també segrestada.

El llibre ens endinsa en el món del terrorisme de la pitjor Colòmbia, on el segrest de dones es molt comú. En aquest context, la protagonista lluitarà pel seua alliberament, vital i sexual alhora. Una lectura tràgica i violenta però molt estimulant i explícita…

El asesino ciego, de Margaret Atwood

Margaret Atwool. El asesino ciego. Barcelona: Ediciones B, 2001


Encara que aquest títol no és una novetat literària ni a les llibreries ni biblioteques, ens permetem recomar-lo doncs l’autora ha sigut galardonada amb el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres 2008. Amb aquest novel.la va aconseguir també l’important premi literàri, Premi Booker 2000.

El llibre conta com poc després de la Segona Guerra Mundial mor en un accident de cotxe una jove que pertany a una important família. Allò que al principi pareixia un accident, resulta ser un suïcidi. Aleshores la seua germana rememora l’infantessa de les dues en la Canadà d’entreguerres i una vida marcada per capítols obscurs i turbis. Dins de la mateixa història trobareu dues històries més, una novel.la escrita per la germana de la morta i, dins d'aquesta, una história de ciència ficción títolada “El asesino ciego”. Té una estructura molt curiosa i dins de la mateixa novel.la trobem tres fils argumentals que es mesclen de forma original.

Enxarxats als contes: el projecte Sherezade

El projecte Sherezade, que ha agarrat el nom de la contadora de contes de Les mil i una nits, és una web que invita a l’intercamvi de contes inèdits en castellà a escriptors dels Quatre continents, amb l’objectiu de formentar l’escriptura i la lectura de relats curts. Els autors no són professionals i qualsevol pot participar amb els seus contes, o llegir i deixar comentaris sobre el que ja estàn publicats. Podem comprobar quants escriptors anónims hi ha repartits pel món!

Com es diu a la mateixa web, la tecnologia s’ha convertir en una eïna perfecta per tal de difondre uns relats que d’altra manera no tindrien possibilitat d’arribar a quasi ningú. Aprofiteu-se’n per tindre més de mil i una nits de contes.

Contes contats: El venedor d'ulleres



Del llibre 100 contes morals, de Joan Barril, hem tret el conte El venedor d'ulleres, que podeu escoltar al nostre programa de ràdio, de la veu d'Iván Blasco Ripoll.

Cuentos completos, de Phillip Dick

Phillip Dick. Cuentos completos. Editorial Minotauro


Phillip K. Dick (1928-1982), era un escriptor de ciència ficción conegut mundialment perquè un dels seus llibres de ciència ficció, "¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?", va donar peu a la famosa pel.lícula Blade Runner. Posteriorment també Desafio total i Monority Report es van inspirar en contes d’ell.
Dick va publicar en total cinc volums de relats curts, un d’ells aquest que us presentem. Un recull de divuit contes, alguns inèdits en castellà i d’altres més coneguts, com el de la pel.lícula Minority Report, "El informe de la minoría". Una lectura àgil i entretinguda per endinsar-nos en exòtiques atmòsferes de la ciència ficció futurista. Fantàstic!

Cuentos para un siglo, 100 años de Premios Nobel

Cuentos para un siglo. 100 años de Premios Nobel. Barcelona: Círculo de Lectores, 2001


L'any 2001 es conmemoren els cent anys dels Premis Nòbel. Cent anys durant els quals han sigut premiats cent escriptors, qui també han publicat relats curts durant la seua carrera literària.

No podem dir molt d'aquest recull de contes, sinó llegir-lo i disfrutar de la bona literatura, d'autors que per la seua trajectòria profesional i els seus èxits literaris, ha rebut el Premi Nòbel. Un selecte club aquest del que formen part, entre altres, Tagore, Anatole France, Thomas Mann, Pirandell, Pearl S. Buck, Hermann Hesse, Sartre, Kawabata, Heinrich Böl, Camilo José Cela i Naipul.

A la vora de la llar, de Jordi Raül Verdú

Jordi Raül Verdú. A la vora de la llar. Alcoi: Marfil, 2001



Els contes de A la vora de la llar han servit a moltes generacions per entretindre els més menuts de les cases, alhora que se'ls ensenyava les lliçons de la vida quotidiana, impreganes de picaresca, astúcia, seny i moralitat. En aquest llibre tenim les històries que ens contaven els nostres iaios i iaies, i que tenien com a protagonistes els animals, els pobres, els lladres, els capellans, els morts... Són clàssics populars de la nostra tradició que cal no perdre.

dimarts, 9 de setembre del 2008

Pessics de saviesa


"Cap error passar a ser llei per a qui l'ha comés, ni l'obliga a persistir en ell"

Thomas Hobbes (1588-1679). Filòsof anglés.

Arte de amar, de Ovidio

Ovidio. Arte de amar. Madrid: Edimat, 2006


Arte de amar (Ars amandi o Ars amatoria) és una obra del poeta romà Publio Ovidio Nasón (43 a.C.-17 d.C.), publicada en el 8 d.C. i format per tres llibres, els dos primers dirigits als homes i l'últim a les dones, on es dóna consell sobre com realitzar les conquestes amoroses. És, a la fi, una guia sobre la seducció.

L'èxit de la obra fou inmens en la seua època i també ha obtingut el favor del públic lector al llarg de la història, fins avui. En el seu dia, però, el contingut del llibre, contrari al pensament de la societat més conservadora de Roma, va significar que desterraren a Ovidio.

És un clàssic que sempre estarà d'actualitat i, per això, una lectura interessant i molt útil per més d'un o una...

La verdadera historia del Club Bilderberg, de Daniel Estulin

Daniel Estulin. La verdadera historia del club Bilderber. Barcelona: Planeta, 2007


Durant els últims cinquanta anys un selecte grup de polítics, empresaris, banquers i poderosos de tot el món, s'ha reunit secretament per pendre les grans decisions que mouen el món. Aquest llibre que us presentem ens desvel.la qui són i què fan. La seua lectura ens descobrirà perquè es reuneixen de forma secreta tots els anys, perquè els mitjans de comunicació no informen d'ells, quins vincles existeixen entre el Club Bilderberg i els serveis secrets d'occident i quin són els seus plans de futur per a la resta de la humanitat. Encara que pareix un complot per dominar el món, no ho és. Però allò que revel.la aquest llibre sí és un poc inquietant. Si voleu conèixer la cara amagada del poder, llegiu-lo i formeu el vostre propi criteri.

Ferry de medianoche, de Michael Robotham

Michael Robotham. Ferry de medianoche. Barcelona: Roca Editorial, 2008


La detectiu Alisha Barba rep una carta d'una antiga amiga de l'institut on li demana ajuda perquè algún vol furtar-li el fill que espera. Però la trama es complica quan maten a la seua amiga i es descobreix que no estaba embarassada. Alisha Barba, convençuda que alguna cosa hi ha amagada, investiga a la seua amiga i troba dues ecografies i la dicció d'un centre d'infertilitat a l'estranger. A partir d'aquestes probes seguirà una investigació pel seu conte que la durà a conèixer les suburbis d'Amsterdam i a viure més d'un perill.


Amb un argument ben traçat, amb acció, i una protagonista peculiar, pertany a la etnia sij i ens mostra costums i el seu modo de viure, és d'eixos llibres que t'atrapa des del principi fins el final, en una trepidant lectura.


Enxarxats als contes: el món Kahani

La paraula Kahani significa "conte" en la llengua sindhi, una llengua que es parla a l'India des del segle XIX. Baix aquest nom hi ha una web amb contes populars i llegendes de totes les parts del món. Els contes estàn dividits pels continents- Àfrica, Asia, Europa, Amèrica, Oceania- i són una bona mostra per motrar als xiquts la diversitat que hi ha al nostre planeta i, a més, conèixer nosaltres un poquet més de les tradicions dels nostres veïns.
Si encara voleu saber més, també hi ha un apartat on ens recomanen lectures, llibres que arrepleguen més contes de tots els païssos i recursos educatius per tractar la interculturalitat amb els més menuts.

Contes contats: Una agenda antiga




Aquesta setmana, al nostre programa d'estiu a la ràdio, escoltareu el conte Una agenda antiga, del llibre 100 contes morals, de Joan Barril, contat per Lara Calafat Sellés. Esperem que us agrade.

Quinze Premis solstici de primavera

Quince Premis Solstici de Primavera. 12 narracions curtes. Manises: Ajuntament de Manises, 2003


L'Ajuntament de Manises (València) organitza tots els anys un certamen literari per a joves escriptors amb l'objectiu de motivar la creació literaria en valencià.

El llibre que us presentem recull els guanyadors en les quinze primeres convocatòries. Poden participar joves entre 13 i 30 anys de la Comunitat Valenciana i hi han varies categories segons l'edat. Enguany ja s'ha celebrat el XXIII (23) Premis Solstici, així que, a banda de disfrutar de la lectura dels treballs guanyadors, el proper any podeu animar-se a participar.


Il.lustració de Patricia Metola

La carta robada i altres contes, de Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe. La carta robada i altres contes. Alacant: Aguaclara, 1993


Els contes d'Edgar Allan Poe (1809-1849) van anar publicant-se en revistes al llarg de la vida de l'autor. Aquest llibre recull vuit de les seves narracions millors o més conegudes, que sens dubte seràn un descobriment inoblidable per als seus lectors. Hi trobaràn fantasi combinada amb la poesia i el malson. A "William Wilson", un jove dissolut s'enfronta a un doble que el persegueix incessantment. A "El gat negre", un home comet el crim més horrible, que no quedarà impune. "El cor delator" és un deliri de ment trastornada. "La máscara de la Mort Vermella", recrea poèticament una espantosa epidèmia a la Edat Mitjana. "L'home de la multitud" mostra la vida dissortada en una ciutat moderna. Amb "La carta robada", Poe s'endinsa en el món detestivest. I a "Ligeia" i "La caiguda de la Casa d'Usher", la fantasia i la por comparteixen el protagonisme.


Edgar Allan Poe està considerat el pare del conte de terror i la seua lectura és imprencindible per als amants de la por. Disfrutareu!

Las llamadas perdidas, de Manuel Rivas

Manuel Rivas. Las llamadas perdidas. Madrid: Alfaguara, 2002


L'autor galleg s'endinsa amb aquest llibre en el món del conte amb vint-i-cinc relats curts on ens mostra diferents situacions que donen lloc les trucades perdudes en un món, el nostre, invaït pels telèfons mòbils. Escrits entre la ficció i la realitat, Manuel Rivas tracta temes com els sexe, la inmigració o l'amistat. Llegiu un dels contes açí mateix i comprobreu la qualitat d'un escriptor que ha inspirat pel.lícules, com La lengua de las mariposas, i les obres del qual han sigut traduïdes a molts idiomes.

dimarts, 2 de setembre del 2008

Pessics de saviesa


"Un llibre obert és un cervell que parla; tancat un amic que espera; oblidat, un ànima que perdona; destruït, un cor que plora"


Provervi hindú

Los pasos perdidos de Shakespeare, de Carlos Basso

Carlos Basso. Los pasos perdidos de Shakespeare. Barcelona: Destino, 2008


En el Londres de l'època victoriana coindiràn Arthur Conan Doyle i Julio Verne contractats per Joseph Bell, el metge que va inspirar el personatge de Sherlock Holmes, per tal d'esbrinar el misteri que s'amaga darrere d'un antic manuscrit d'Isaac Newton. Aquest document contindria la clau sobre el vertader autor de les obres firmades per William Shakespeare i un secret molt important ocult a les seues pàgines. Els dos escriptors es voràn inclosos en una perillosa aventura on tracten d'esbrinar perquè el nombre 287 es repeteix constantment a les obres de Shakespeare o perquè el seu retrat és tant paregut al de sir Francis Bacon, entre altres misteris.

Aquest llibre uneix en el mateix argument secrets, espionatge, detectius i humor barretjat amb personatges coneguts del món literari. El seu ritme trepidant no decebrà al lector.

Estado crítico, de Robin Cook

Robin Cook. Estado crítico. Madrid: Plaza & Janés, 2008


Nova novel.la de l'escriptor de bestseller Robin Cook, on el protagonista és un prestigiós forense a qui la pràctica d'exercici físic li produeix una lesió que no poden operar-li fins que no passe un temps. Però ell, impacient per vore's recuperat, aconsegueix que l'operen en un nou centre hospitalari privat que han obert a la ciutat. Al mateix temps, la seua dona, també forense, investigarà eixe mateix centre on persones que s'han fet operacions sense risc, al poc temps han mort.

Misteri, intriga i medicina, el còctel estrela als llibres de Cook, que agradarà a qualsevol lector d'intriga i, sobre tot, als seus incondicionals.

Chiquita, de Antonio Orlando Rodríguez

Antonio Orlando Rodríguez. Chiquita. Madrid: Alfaguara, 2008


Chiquita és la història vertadera d'una enana cubana, Espiridiona Cenda, ballarina i cantant en els teatres de varietats de principis del segle XIX anomenada "la muñeca viviente" al món artístic. La novel.la té forma d'una biografia contada a l'autor per un vell cubà que la va conèixer, i abarca l'infantessa de Chiquita en la Cuba colonial i la seua joventut als escenaris més importants del Estats Units i Europa. Entremig viura amor, intrigues polítiques i decepcions com qualsevol persona, i a la fi lluitarà per no ser vista només com un fenòmen de fèria.


Amb aquesta novel.la Antonio Orlando va guanyar el XI Premi Alfaguara de Novel.la 2008.

Enxarxats als contes: microrrelats de la Oveja Negra

Una iniciativa magnífica per difondre la literatura i la lectura entre tota mena de gent la tenim en la ciutat de Buenos Aires, a la Argentina. De forma mensual es reparteixen per llibreries i establiments de la ciutat follets amb els microrrelats seleccionats, accessibles a la gent i totalment gratuïts. També podem llegir-los al blog que hi ha a Internet. Aquesta iniciativa està dedicada a la memòria de l'escriptor guatemaltec Augusto Monterroso, especialista en relats breus i hiperbreus. Llegiu-los en Internet en la web ciudadseva.
Arreplega microrrelats d'escriptors coneguts de tots els temps, com Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez o Ramón Gómez de la Serna, i d'altres que encara estàn fent-se el seu raconet al món literari, però tots igual de ingeniosos i entretinguts i amb un denominador comú, l'humor i l'ironia que desprenen els textos. Excelents!

Contes contats: La importància del públic

Continuem amb el nostre conte contat setmanal. En aquesta ocasió Luis Reche Sanchís ens llegirà el conte La importància del públic, inclós al llibre 100 contes morals, de Joan Barril. Què ho disfruteu i quedeu tant encantats com el nostre públic d'açí baix!
Il.lustració de Grabiela Herrera

Les claus de vidre, de Jaume Fuster

Jaume Fuster. Les claus de vidre. Disset aventures de Lluís Arquer. Barcelona: La Magrana, 1994


Rere d'una de les obres cabdals de la novel.la negra, La clau de vidre de Dashiell Hammet, Jaume fuster ret un particular homenatge a un dels pares del gènere. És aquest un llibre interactiu, on el lector pot participar en la trama intentant ressoldre disset enigmes plantejats per l'autor, amb l'ajuda del detectiu Lluís Arquer, un detectiu peculiar, un perdiguer que fuma en pipa i un amant de la música clàssica. Atreviu-vos a descobrir al culpable o el mòbil de cadascuna de les històries mitjançant la deducció.

Contes, de Lleó Toltoi

Lleó Toltoi. Contes II. Barcelona: Pam, 1996


Açí tenim una molt bona edició de contes de l'escriptor rus Tolstoi. vint-i-cinc contes i cinc faules, uns més coneguts que altres, impressos en lletra gran, facilitant la seua lectura, que agradaràn, fins i tot, als no lectors.


Per iniciar-vos en la lectura d'aquest gran escriptor, no deixeu de visitar la web ciudadseva, on trobareu el text complet d'alguns dels seus relats, per llegir-los al ordinador.

Llegendes urbanes i narracions suburbials, de Bienve Moya

Bienve Moya. Llegendes urbanes i narracions suburbials (contes de cementeris, contes prodigiosos). Alcoi: Marfil, 2002




Qui no ha sentit a parlar de successos estranys i fantàstics que no sabem ben bé si són veritat? D'això tracta aquest llibre, vint-i-quatre contes sobre fets sobrenaturals, insòlits i excepcionals que ocòrren en una població qualsevol, tal volta la nostra, on la por, natural i sobrenatural, és la protagonista. Realitat o ficció? Això toca decidir-ho a vosaltres, valents lectors.

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig