dimarts, 30 de juny del 2009

Els nostres escriptors: Pere Calders

Pere Calders va nèixer el 1912 a Barcelona i hi estudià a l'Escola Superior de Belles Arts, després dels estudis primaris. Va treballar de publicitari i com a periodista de revistes i diaris. Al diari Avui va publicar el seu primer conte, encara que per a ell l'escriptura era una afició i no s'havia plantejat dedicar-se profesionalment.

El 1936 va publicar els seus dos primers llibres: El primer arlequí i La glòria del doctor Larén, on ja s'insinuaven els trets de l'absurd, l'imprevist o l'atzar que havíen de caracteritzar els seus treballs posteriors.

Durant la Guerra Civil Espanyola, va adoptar una actitut compromesa als seus llibres col·laborant en publicacions polítiques i de suport al soldat, però sense oblidar la narrativa de ficció: publicà L'any de la meva gràcia.
En 1937 es va allistar com a voluntari a l'exércit republicà i fou destinat a la retaguardia de Terol, on va reflectir les seues impressions personals a la crònica Unitats de xoc. Es publicà en 1938 i està considerat un dels documents literaris més significatiu de la Guerra Civil Espanyola.
Durant la retirada cap a Barcelona va escriure la seua primera novel·la llarga, Gaell i l'home Déu, que no es publicaria fins el 1986.
Va ser capturat i internat en un camp de concentració de Prats de Molló, fet que descriu a un article de 1974. Va escapar per exiliar-se a França, deixant a la seua primera dona i un fill a Barcelona, i d'allí a Mèxic, on de seguida va contactar amb els catalans exiliats, com Josep Carner, de qui va rebre el primer ajut. Es casà amb la seua segona dona amb qui va tindre tres fills, però no es va integrar mai definitivament a Mèxic, sempre desitjan el moment de poder tornar a Catalunya.

A Mèxic treballà per a l'editorial Uteha i mentre publica en 1942 va publicar el seu primer recull de contes, Memòries especials. En 1955 va publicar també un altre recull, Cròniques de la veritat oculta, que li va valdre el reconeixement de la crítica catalana.
L'editorial mexicana on treballava va comprar la editorial barcelonina Montaner i Simon i això li va permetre retornar a Catalunya l'any 1962. Durant el viatge va perdre una maleta i amb ella alguns originals inèdits. Va continuar escrivint novel·la i periodisme polític i, pels que fa als contes, l'any 1968 eks reybeux tits i n'afegeix d'inèdits al volum Tots els contes, amb el qual va obtindre el Premi Crítica Serra d'Or l'any 1970. En 1978 surt Invasió subtil i altres contes (Premi Lletra d'Or i Premi de la Crítica Serra d'Or 1979), i en 1983 Tot s'aprofita.

Al final de la seua vida reflexionà sobre la llibertat que li havia donat la narrativa per explicar la realitat, la qual no havia pogut disfrutar practicant el periodisme, sent igual de vàlids els dos per reflectir-la. Va morir a Barcelona el 21 de juliol de 1994.

El talento de Héctor para los milagros, de Kitty Sewell

Kitty Sewell. El talento de Héctor para los milagros. Ed. Círculo de Lectores

Si aquest estiu us decanteu pel turisme rural, us invitem a visitar Torre de Burros, un pintoresc poblet espanyol on es produeixen miracles. Un dia, entre els turistes, arriba un xica galesa buscant pistes sobre el seu iaio, un brigadista galés que va lluitar durant la Guerra Civil Espanyola del costat dels republicans i que desparegué sense deixar rastre a aquest poble. En Torre de Burros es trobarà amb Héctor, un jove que s'ofereix a ajudar-la, sense saber que s'ajudarà a si mateix a descobrir el passat de la seua pròpia família.

Buscant pistes, recuperen la historia amagada de la gent del poble que va patir la repressió i el silenci de la Guerra Civil Espanyola. Diversos personatges desfilen per les pàgines recordant un temps que els va marcar a ells i a generacions posteriors.

El señor de las llanuras, de Javier Yanes

Javier Yanes. El señor de las llanuras. Ed. Círculo de Lectores / Plaza y Janés

La venda de la casa de Torrelodones on el jove periodista Curro Mencía va passar els estius quan era menut, desperta en ell els records de la seua infantessa i el record del seu iaio, un aventurer escocés amb qui la seua iaia va viure una intensa història d'amor, i que va desaparèixer a Kenia.

Curro comença un viatge pel país africà seguint la pista del seu iaio, per descobrir els seus orígens i part de la història de la seua família. Mentre recorre el país, recorda les històries que li contà l'estiu poc abans de desaparèixer, plenes de fantasia i personatges meravellosos, ambientades en Kenia.

Ens trobarem junt a Curro en un paisatge meravellós i exòtic, amb uns personatges peculiars i una lectura sobre sentiments, emocions i aventura, a l'estil de "Memorias de África". Prepareu les maletes, se n'anem de vacançes a l'Àfrica!

El rey de la ciudad púrpura, de Rebecca Gablé

Rebecca Gablé. El rey de la ciudad púrpura. Ed. Círculo de Lectores / Maeva


Una nova novel·la històrica ambientada en el Londres del segle XII, que vorà com un jove orfe, Johan Durham, aprenent d'un ric comerciant de tel·les, és converteix en un pròsper i influient comerciant amant de la mateixa reina Philippa.


Cansat dels abusos que pateix, trenca amb tot i se'n va a la ciutat de Norvich, on tindrà la sort de conèixer als reis Eduardo III i la reina Phillippa. Amb l'ajuda d'aquesta, aconsegueix que l'accepten en el Gremi de Comerciants de Draps i a partir d'açí començarà amb molt d'èxit la seua carrera de comerciant, temuts per alguns i envejat per altres. Una vida que tampoc serà fàcil, complicada amb un triangle amorós entre una prostituta, la filla d'un noble i la mateixa reina, l'èpidemia de pesta que pateix tota Europa i la Guerra dels Cent anys pel mig.


Una fantàstica novel·la històrica ambientada en el període medieval, ideal per als aficionats a aquest gènere, amb intrigues, aventures, amor. Per a viatjar sense eixir de casa.

Volcans i terratrèmols

Ken Rubin. Volcans i terratrèmols. Ed. Larousse (Col·lecció Insiders)

La ciència no té perquè ser avorrida. Descobriu l'interior dels volcans i del planeta Terra per esbrinar com funcionen i com es produeixen les erupcions volcaniques i els terratrèmols, a través d'aquest fantàstic llibre d'informació.
Ens explicarà com al llarg de la història han portat molts mal de caps a l'home, per exemple el cas de Pompeya o el terratrèmol de la ciutat americana de San Francisco, o al Japó, un dels indrets que més sofreix els terratrèmols.

Hi trobarem informació rellevant, precisa i clara, acompanyada d'unes il·lustracions de gran format i molt bona qualitat que cridarà l'atenció dels xiquets.
I al final del llibre hi ha un glossari, molt útil per a conèixer vocabulari específic sobre ells, i fer-nos un poquet més llestos aquest estiu.

Historias fabulosas de los animales

Martine y Caroline Laffon. Historias fabulosas de los animales. Ed. Oniro

Cuinen els animals? Per a que els serveixen les taques a les jirafes? A què juguen els animals entre ells? Es veritat que els elefants es reconeixen a l'espill? Per què al meu gos li agrada menjar-se els meus calcetins?

Les respostes a aquestes preguntes i a moltes més curiositats sobre qualsevol animal estàn a aquest llibre, el qual omplirà la vostra set de conèixements. Amb un vocabulari senzill i clar totes les respostes van il·lustrades amb uns dibuixos molt divertits que us faràn riure.

Una lectura perfecta per estirar-se una estoneta i fugir de la calor.

Boris, un amigo muy especial

Carrie Weston / Tim Warnes. Boris. Un amigo muy especial. Ed. Círculo de Lectores

Boris es un osset que arriba el primer dia al col·le il·lusionat amb fer nous amics. Però quan Boris entra en classe... tots els demés animalets criden de por! Es que Boris és tan gran i esgarrifós! Boris està trist perquè ell vol jugar amb els demés xiquets.


Però ser gran també té les seues avantatges i quan a la eixida de classe unes rates gamberres molesten als demés, Boris els demostrarà perquè pot ser un bon amic.

diumenge, 28 de juny del 2009

Els bosc dels llibres: una idea original

dimarts, 23 de juny del 2009

Un començ per a esbrinar... Primeres frases

Totes les setmanes finalitzarem el programa de ràdio amb aquesta lectura: "Així comença el llibre...". Sabem que sou molts bons lectors, així que suposem que no us serà difícil esbrinar a quin llibre correspon aquestes primeres línees. Tal sols us donem una pista, però que és essencial: tots els llibres que parlem en aquest espai fan referència o tenen com a tema central a l'escriptor i els llibres sota diferents vessants.
Les primeres frases d'aquest llibre serà el que la propera setmana escoltarem, en veu d'algún dels nostres usuaris, la lectura de la seua primera pàgina i xerrarem sobre ells.
Vinga, presteu atenció:
Durante la noche había llovido y el sol, aún titubeante, fertilizaba las huertas al tratar de salir. Era una mañana idéntica a las anteriores.
A quin llibre es referim? Si ho sabeu ens agradaria que ens ho diguereu a l'apartat de comentaris d'aquest post.
Hui, com era el primer programa, no us haviem donat cap pista, però hem escoltat a Marga Reche, llegir la primera pàgina del llibre de Jane Austen, Sentit i sensibilitat.

Els nostres escriptors: Joan Francesc Mira

Joan F. Mira, com apareix el seu nom als llibres, va nàixer a la ciutat de València el 1939 i és escriptor, antropòleg i professor de Filologia Clàssica.

Ha treballat la narrativa, el assaig, articles i traduccions. Per la traducció del Nou Testament i la Divina Comedia va rebre, entre altres reconeixements, el Premi de la Crítica Serra d'Or i la Medalla d'Or de la ciutat de Florencia el any 2001. A l'any següent guanyà el Premi Sant Jordi amb la novel·la Purgatorio, el premi més important de la literatura catalana.

El 1974 Joan F. Mira publica els seus dos primers llibres: el assaig Un estudi d'antropologia social al País Valencià i la novel·la El bou de foc. Les característiques principals d'aquests primers textos són el realisme, la recuperació de la memòria (ambients de postguerra, el món rural, les tradicions, els costums...) amb notes autobiogràfiques que sobrepasen l'anècdota personal per convertir-se en crònica generacional.

En 1981 publica la seua segona novel·la, El desig dels dies, i dos anys després d'aquesta, Viatge al final del fred, que consolida els trets de la seua escriptura.

En 1989 apareix El treballs perduts, que obre la trilogia ambientada a la ciutat de València, a la que segueix Purgatori, i tanca la sèrie El professor d'Història, tots tres al voltant de la història, la religió i la filosofia.

La seua obra és molt més extensa, però a banda dels que ja hem esmentat, en destaquem alguns títols més:

Almansa 1707: después de la batalla
Crítica de la nació pura
La prodigiosa historia de Vicent Blasco Ibáñez

Operación Valkiria, de Jesús Hernández


Jesús Hernández. Operación Valkiria. Ed. Círculo de Lectores/ Nowtilus

Acava d'estrenar-se al cinema Valkirya, protagonitzada per Tom Cruise, sobre l'atemptat fallit contra Hitler duta a terme per un grup de la resistència nazi. Si us ha interessat el tema podeu apropar-se a la vertadera història llegint aquest llibre. Una narració amena, amb informació clara i precisa, adreçada a tots els públics, que en alguns moments pareix una novel·la i que ens presenta el fet i als protagonistes des d'un punt de vista divulgatiu. És una lectura per fer-se una idea general sobre aquest aconteciment.

El 20 de juliol de 1944 es produeix una explosió en el lloc on es reunien Hitler i els seus màxims dirigents. És l'operació Valkiria, un complot organitzat per un grup d'oficials alemanys que volien assassinar a Hitler i evitar la guerra a Europa.

Aquest llibre és un interessant document sobre les persones implicades i dels procés per acavar amb la cúpula del poder nazi. Fotografíes i biografíes del implicats completen la informació.

Malhauradament, ja sabem el final que va tindre, Hitler sobreviu milagrosament a l'atemptat i comença una caça de bruixes per eliminar als responsables. Quasi tots són detinguts i afussellats u obligats a suïcidar-se. Després vindria la gran guerra, menys mal que a la fi perderen.

Chico de barrio, d'Ermanno Olmi

Ermanno Olmi. Chico de barrio. Ed. Libros del Asteroide


Dels records d'infantessa de Ermanno Olmi surgeix Chico de barrio. Narrat en primera persona recull les vivències d'un xiquet que passa a l'adolescència i tots aquells camvis que porta aquesta etapa. Rerefons, però quasi anecdòtic, el començament de la guerra a Italia, quan aquesta s'uneix per combatir a la Segona Guerra Mundial al costat d'Alemanya.

Primer en Milán, on passa la seua infantessa, i després al camp, on es evacuat amb altres xiquets per raó de la guerra, coneixem la seua vida, la seua família, les seues preocupacions, els amics, el descobriment de l'amor o els díes de col·legi.

En un primer moment era l'argument per a una pel·lícula, però per problemes de salut d'Olmi, la va convertir en una novel·la, perfecte per als que som lectors i sempre estem a punt per a una lectura amena, entretinguda, lleugera, perfecta per oblidar-se un poc de la calor de l'estiu a la piscina, la platja o al camp.


Mentre es féu amb el llibre podeu anar llegir ja el capítol 1 (obrint boca)

La gallina hambrienta

Richard Waring /Caroline Jayne Church. La gallina hambrienta. Ed. Juventud


Això era una gallina que no feia més que menjar i menjar, i menjar, fins posar-se ben grossa i gran. I dalt de la muntanya hi havia un llop observant-la, esperant que es possara ben grossa per menjar-se-la. Fins que un dia la veu que no pot ni eixir del galliner i es llança per ella! Però, sorpresa! No li surten les coses com havia pensat l'ingenu llop.

Un conte molt original, amb un final inesperat que sorprendrà a tots i ens fara riure. Ens agrada l'humor en la literatura infantil i aquest llibre en té un grapat, tant a les il·lustracions com al text.

Quina gallina tan golafre!

¡Adiós al chupete!

Marta Munté Vidal. ¡Adiós chupete! Editorial Timun Mas

Si el vostre fill encara duu xumet i va sent hora que se'l deixe, podeu fer-ho de forma divertida amb llibres infantils que tracten el tema però des d'un punt de vista lúdic, perquè el xiquet lector s'identifique i vulga ser com el protagonista del conte. Així evitarem que siga un procés traumàtic.

En ¡Adiós chupete! trobem en Carles, qui porta xumet des de que era un bebé. Però, com li explica la seua mamà, ja s'ha fet prou fadrí i ha d'aprendre a anar sense ell. Pot triar entre guardar-lo a la caixa dels records, regalar-lo a la seua nina preferida, donar-li-lo a un altre xiquet més menut o deixar-ho baix el coixí per a que se l'emporte la fada dels xumets. La decisió es seua, perquè ja es major.


Un llibre fet en cartró dur, amb imatges senzilles i solapes que amagen sorpreses, per animar al menut a deixar el xumet. Jugar llegint... què divertit!

El llop feroç

Violeta Monreal / Fernando Lalana. El llop feroç. Editorial Brúixola

Voleu saber com va començar el conte dels tres porquets i el llop? El llop de xicotet no era tant roí. Un dia a la platja es va trobar amb els tres porquets. Ell volia jugar amb els germans però els tres porquets no en volien jugar, i damunt es van riure d'ell!. Tant s'enfadà que cada volta que els tres germanets feien castell a la sorra anava el llop i se'ls llançava a terra soplant molt, molt fort.
Des d'aleshores, no ha deixar d'enderrocar les cases dels tres porquets. Però això ja és un altre conte...

Un llibre per als menuts que començen a llegir, amb pictogrames al text per a que els xiquets completen les paraules que falten. Perfecte per a gaudir de la lectura aquest estiu.

L'escriptor, per un forat... Per què, com i per a què s'escriu


Hem encetat aquest apartat de "L'escriptor, per un forat" amb unes preguntes que es fem les lectors: per què s'escriu, com s'escriu i per a què s'escriu? Tres preguntes claus que moltes vegades tenen difícil explicació. Hi ha diferents llibres que parlen del tema, del procés creatiu de l'escriptor, però sempre fent referència a creadors concrets. A nosaltres ens agradaria generalitzar -amb tot el perill que açò comporta-.
A la primera pregunta podem dir que hi hauran tantes respostes com escriptors. Sempre surt la frase "per que tinc necessitat". Com que nosaltres no som escriptors ens és difícil comprendre aquesta necessitat, però si en agradaria fer una xicoteta classificació d'escriptors en funció a donar sentit a aquesta "necessitat": per una banda, escriptors compromesos, que troben la seua raó d'escriure en la "obligació" de transformar el món per a un desenvolupament armònic i just de la societat en que vivim; per altra banda, el que escriuen per a crear bellesa, per tal de provocar un plaer estètic en els lectors. De totes formes cal dir que la pregunta té en si mateix la seua dificultat.
Com s'escriu? Quins requisits cal tenir l'escrit per a que el propòsit de comunicació s'acconsegueixa? Antigament l'escriptor era molt descriptiu en tots els sentits: els personatges, les situacions, la escenografia... Es deixava poc espai per a que el lector interactuara amb el text recreant la seua pròpia lectura. Açò ha canviat molt, ara són els propis personatges els que ens expliquen el que els passa i condueixen al lector pels camins de la lectura, deixant volar la imaginació dels lectors. Tal vegada aquesta manera d'escriure siga més difícil per a l'autor, però ho fa molt més interessant per al lector.
Per a què s'escriu? García Marquez contesta a un periodista, "escribo para que mis amigos me quieran". Tot creador literari poseeix sensibilitat, de vegades molt especial, front als estímuls de l'exterior. Quan escriu, d'alguna manera, busca trobar secretament sentir-se correspost. O no?
Tres qüestions difícils per encetar aquest espai. Poc a poc, al llarg de l'estiu, anirem escorcollant un poc més el món de l'escriptor, dels llibres i la lectura. Un poc de xafardeig que ens ajudarà a descobrir un poc el món dels escriptors. Tenim dèu programes per davant...
La il·lustració és de Virginia Piñón.

dilluns, 22 de juny del 2009

A favor o en contra dels lectors de best sellers?


Imatge del blog Crónicas Salamitas.

diumenge, 21 de juny del 2009

Les lletres volen en la biblioteca: llig

El llibre i la lectura: llig

dissabte, 20 de juny del 2009

Un marketing de la lectura molt ben fet: llig

dimecres, 10 de juny del 2009

La biblioteca a la ràdio, tot l'estiu: lectures a la fresca

Una illa a la fresca, amb la lectura. Il·lustració de Sara Preston-Bloor
Un any més, al llarg de tot l'estiu, la Biblioteca Municipal de Cocentaina i Ràdio Cocentaina realitzem un programa per a xerrar de llibres: Un estiu de conte.

Continuem en la freqüència de la FM 107.9, on us invitem tots els dimarts de 7 a 8 de la vesprada, a gaudir de la lectura a la fresca. Podeu escoltar-nos per la ràdio i també per internet. Començem la nova programació el dia 23 de juny i estarem acompanyant-vos fins el dia 15 de setembre de 2009. La conducció del programa està a càrrec de Milagro Sellés -música- i M. Dolores Insa -lectura i llibres-.

L'esquema del programa d'enguany és diferent al d'anys anteriors:

-L'escriptor, per un forat... : Xerrarem del món de l'escriptor i l'escriptura. Per què escriuen? Cóm escriuen? Rituals i anècdotes a l'hora d'escriure, el món de les drogues i de l'escriptura, les muses que de vegades no venen, pseudònims...

-Així comença el llibre...: Cada setmana un usuari/a de la Biblioteca de Cocentaina ens llegirà la primera pàgina d'un llibre i desprès xerrarem sobre l'obra i l'escriptor. Els llibres seleccionats giren al voltant de l'escriptura, l'escriptor i els lectors.

-Llibres per a xiquets i joves: Us recomanarem tres llibres per tal d'aprofitar l'estiu llegint, adults i menuts.

-Llibres per adults: Recomanació de tres llibres d'entre les últimes novetats literàries que ha adquirit la biblioteca. Lectures interessant per a llegir a la fresca de la nit o a la vora del mar o sota l'ombra d'un pi o... lectures per a viatjar sense menejar-se.

-Llegim als nostres escriptors: Aprofitem l'estiu per a llegir en la nostra llengua i per a descobrir els nostres escriptors que, de vegades, ens són tan propers que s'oblidem d'ells. Cada setmana us proposarem un escriptor/a i les seues obres.

-Un començ per a esbrinar...: Finalitzarem el programa llegint-vos les primeres frases del llibre del que xerrarem la propera setmana a la secció "Així comença el llibre..." per tal que intenteu esbrinar a quin llibre correspòn. No és fàcil, pero vosaltres sou molt espavilats.

Tot amenitzat amb música. Molta i bona marxa radiofònica aprofitant les ones de Ràdio Cocentaina. Desitjariem que ens escoltareu i compartireu cada setmana una horeta passant pàgina als llibres. Tot allò que xerrem anirem penjant-ho en aquest blog, on podeu deixar els vostres comentaris.

Un estiu per a gaudir de la lectura. Ja sabeu que la Biblioteca Municipal de Cocentaina obri tot l'estiu (a les columnes de la dreta d'aquest blog teniu tota la informació sobre l'horari i sobre l'extensió lectora de la Bibliopiscina Municipal).
Podeu consultar tots els llibres recomanats, poemes, webs i blogs de lectura que hem xerrat al llarg de tot l'any al blog Ones de llibres, així podreu fer una millor tria utilitzant internet.

dimarts, 9 de juny del 2009

La maravillosa vida breve de Oscar Wao, de Junot Díaz

Junot Díaz. La maravillosa vida breve de Oscar Wao. Ed. Círculo de Lectores/ Mondadori


La maravillosa vida breve de Oscar Wao conta les desventures d'un adolescent dominicà, Óscar, que viu en un gueto de la ciutat de Nova Jersey (Estats Units), aficionat als videojocs, a la ciència ficció, als cómics, grosset i incapacitat emocionalment per rel·lacionar-se amb el sexe oposat. És tant negat amb les xiques que la seua por més gran és ser el primer dominicà en morir verge. I, a més, és l'última víctima d'una maldició sobre la seua família que els fa desgraciats d'una o altra manera, sobretot a patir desamor. Però Óscar està disposat a tot allò que calga per tal de trobar l'amor.

Només per la descripció del protagonista i dels seus pensaments, ja s'assegurem una estona de lectura divertida, fins i tot quan ens parla en clau humorística de la seua família quan vivia a la República Dominicana, baix la dictadura de Rafael Trujillo (1930-1952) i dels abusos que visqueren junt a la resta dels dominicans.

Amb una escriptura plena de termes de l'espanglish, tal com parlaria un sud-americà als Estats Units, aquesta és una lectura desenfadada, per riure amb i d'Óscar, molt recomanable per refrescar-se aquest estiu.

Amb aquest títol Junot Díaz va obtindre els premis Pulitzer i National Books Circle Award.

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig