dimarts, 7 de juliol del 2009

Els nostres escriptors: Alfred Bosch

Alfred Bosch va nèixer a Barcelona l'any 1961. Durant els seus primers anys escolar va estudiar a l'escola britànica, prop de Barcelona, on tot l'aprenentatge ho feia en anglés. Les seues primeres lectures van ser en anglés, fet que li influirà en l'estil de la seua narrativa.

Va viure el darrer franquisme en la infantessa, prou conscient per adonar-se de la privació de llibertats i la persecució de la llengua catalana, però sense compartir frustracions per la pèrdua d'utopies per les quals no va arribar a lluitar.


El 1979 es matricula a la carrera d'Historia a la Universitat Autònoma de Bellaterra. La seua passió per les societats antigues també apareixerà als seus llibres.

Mentre estudiava, la seva afició pels viatges el van convertir en corresponsal freelance i va ser testimoni de conflictes com l'apartheid a Sud-Àfrica, a l'Indoxina marxista, l'intifada del Pròxim Orient, el Beirut dividit, a l'Iràn del aiatol·làs, els sandinistes i paramilitars de l'Amèrica Central, els Balcans de la neteja ètnica i altres indrets en tensió. Durant aquests anys va escriure molt, però poca ficció.

El 1984 col·laborà en els treballs de preparación de la candidatura olímpica de Barcelona'92. Després d'aquest parèntesi, tornà al món acadèmic i a escriure.


Ha guanyat nombrosos premis de narrativa, entre els més important destaquem:



Documenta de narrativa (1995)


Joan Fuster d'assaig (1996)


Sant Jordi de novel·la (1997)


Néstor Luján de novel·la històrica (2000)


Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes (2004)


Premi Prudenci Bertrana (2006)

En novel·la destaquem L'atles furtiu (1998), la trilogia de 1714, Set de Rei, Les set aromes del món. També escriu narrativa breu amb títols com Fulls impermeables, Crònicalia o La profecia. Els seus viatges per l'Àfrica el van inspirar per escriure un bon grapat de llibres sobre aquest país com Nelson Mandel,a l'últim home-déu, El Imperio que nunca existió o Europa sense embuts.

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig