dimarts, 15 de setembre del 2009

Llegim als nostres escriptors

De bons i destacables escriptors catalans i valencians en tenim molts, peró nosaltres, a través de les ones, aquest estiu, hem xerrat d'alguns ja clàssics, que han sigut un referent per a generacions posteriors o simplement ténen més resó mediàtic. Tanmateix, ténen la seua importància doncs han defensat l'escriptura en llengua catalana i valenciana configurant l'actual panorama literari del nostre país.
Hem parlat de Joan Francesc Mira, Pere Calders, Alfred Bosch, Maria Aurèlia Company, Isabel Clara Simó, Gabriel Gómez Manila, Miquel Martí i Pol, Joaquim Carbó i Jordi Pàmias.

Lectures estiuenques per adults

Tots els nostres lectors segur que han trobat un llibre del seu gust a les nostres prestatgeries, alguns recomanats a través de la ràdio. Si voleu recordar els llibres que hem comentat us citem alguns: Chico de barrio, Operación Valkiria, El talento de Héctor para los milagros, La papallona negra, Cuentos desde el reino peligroso, Mamá, Roto Madrid, La otra cara de la verdad, La Reina en el palacio de las corrientes de aire, Nocturna, Como ahorrar sin perder la cabeza, Siete Casas en Francia... i molts més que trobareu a la biblioteca de Cocentaina.
Un llistat de llibres molt variada, que també pot ajudar-vos a triar lectures per aquest hivern.
Il·lustració "Chica en un vestido rojo leyendo al lado de una piscina", per Sir John Lavery.

Llibres i lectures infantils i juvenils d'aquest estiu


Aquest estiu, a l'apartat de literatura infantil i juvenil, hem fet referència a un munt de llibres que ara passem a recordar-vos, doncs segueixen sent una bona opció per llegir-los o regalar-los també en hivern. Recordeu, a més, que a la biblioteca de Cocentaina els tenim tots.

Llibres com Adiós chupete, La gallina hambrienta, Volcans i terratrèmols, Històrias fabulosas de animales, Flicts, Piñata, El nostre món és aigüa, Mi hermano es genial, Agarren a esa gata, La biblioteca fantasma, La vida salvaje, Sadako quiere vivir, El país de las pulgas o La playa, són alguns dels que trobareu comentats als posts de juliol i agost.

La il·lustració és de Richard Johnson.

Leer en família, mucho más divertido / Llegir en família, molt més divertit

dijous, 10 de setembre del 2009

Lectura per a invidents:llegim, llegim-los

dimarts, 8 de setembre del 2009

Llegim als nostres escriptors: Jordi Pàmias

Jordi Pàmias (Guissona- Lleida, 1938) és poeta i assagista. El seu primer llibre de poemes, La meva casa, va veure la llum l'any 1969 després de guanyar el premi Joan Salvat Papasseit. Després d'aquest vindrien altres poemaris, també mereixedors de premis ben diversos, dels quals destaquem Flauta del sol (premi Carles Riba, 1978), Àmfora grega (premi Vicent Andrés Estellés, 1985) o Narcís i l'altres (premi Miquel de Palol, 2001).

La qualitat i la constància de la seva escriptura l'han convertir en una de les veus més representatives de la seva generació i en un referent per als nous autors.


També ha conreat, fruit de la seva recerca contínua i de la seva curiositat literària, altres gèneres com ara teatre (Camí de mort, 1979) i l'assaig (Quadern de tres estius, 1986). Ha col·laborat amb certa regularitat en diverses publicacions, especialment amb articles referents a autors de ponent.


A més, durant trenta anys va exercir com a professor de Llengua i Literatura a l'Institut Màrius Torres de Lleida.

Siete casas en Francia, de Bernardo Atxaga

Bernardo Atxaga. Siete casas en Francia. Ed. Alfaguara

En Yangami, colonia belga junt al riu Congo, l'èxercit de Leopoldo II de Bèlgica imposa l'ordre mitjançant el capità Lalande Biran, un poeta i pintor obligat per la promesa a la seua dona de comprar-li la setena casa a França, a romandre a l'exèrcit per tal de guanyar diners de forma il·licita amb el tràfic de matèries primes.
Li acompanyen en aquest surrealista campanya personatges disparatats i estranys: el tinent Van Thiegel ex-legionari, que col·lecciona conquistes amoroses i somia en llevar-li la dona a Biran, l'oficial Chrysostome Liège, tirador infalible que desperta la curiositat dels demés per seu caràcter tancat i el desinterès per les dones, i els criats Donatien i Livo que baix la seua aparença de servilitat amagen desitjos de camvi envers els militars que els permetra manar a ells.
Un rar ambient que envolta a aquest grup de personatges i que afavorirà la gelosia, l'envidia, i l'ambició entre ells i que pot acavar molt malament...

Si estàs encuriosit, ja pots començar a llegir punxant açí.

Un paso en falso, de Sofie Laguna

Sofie Laguna. Un paso en falso. Ed. Espasa Calpe



Sofie Laguna converteix la vida de Hester, una xiqueta sense contacte amb el món i maltractada pels seus pares, els quals la consideren una carrega i un problema, en un conte de fades. Per a ella el món són objectes. Els seus pares per exemple son Bota i Bata.
Però Hester té molta imaginació i fa la seua pròpia interpretació del món a partir d'una Biblia infantil.
Durant el temps que Hester vaja a l'escol·la tots els xiquets es riuràn d'ella i els professors tampoc no l'ajudaràn massa. Ni tant sols la seua iaia podrà fer res per salvar-la de la seua vida miserable.
Un relat trist perquè, encara que està narrat amb veu alegre i centrant-se en el meravellós món interior de la xiqueta, no podem oblidar els abusos que pateix en la vida real.

Los confines, d'Andrés Trapiello

Andrés Trapiello. Los confines. Ed. Destino

Andrés Trapiello, escriptor espanyol, ha escrit una novel·la sobre la defensa de l'amor per damunt de tot. Però no és una novel·la romàntica al ús perquè no s'oblidarem al llarg de la seua lectura d'un xicotet detall: els protagonistes son germans.

Està narrat per la veu de Clàudia, atrapada en un matrimoni infeliç perquè no poden tindre fills, i Max, casat amb dos fill i que pensava que la seua vida era plena i feliç. Tot començarà quan coincideixen en una boda a Colombia. Una gran passió surgeix entre els dos i continuarà quan tornen amb encontres secrets. Quan es descobreix la seua rel·lació, saltaràn xispes per tots els costats per la qüestió del seu parentesc. Ells lluitaràn amb totes les seues forçes per traure endavant el seu amor.

Una novel·la atrevida, extranya, que hem de llegir lliures de prejudicis perquè a la fi l'autor no dóna massa relevancia al fet de l'incest. Però serà el lector qui jutge.

La playa

Germano Zullo. La playa. Ed. Anaya
A qui no li agrada la platja? Sobre tot en la calor que fa a l'estiu que bé s'ho passem jugant a l'arena o a l'aigüa amb les onades. I moltes coses més, que podem vore en les ilustracions d'aquest llibre estiuenc, de gran format i sense text.
Els xicotets lectors podràn seguir als personatges per les pàgines i totes les divertides situacions que viuen en un dia de platja.




La clementina vol unes botes

Eugenia Curto Lledó. La Clementina vol unes botes. Ed. Cadí / Everest

La Clementina s'ha enamorat d'unes botes que ha vist en una tenda, i les vol sí o sí. Li les compraràn els pares?
Un conte divertit per reflexionar sobre la excesiva importància que donem als objectes materials i la facilitat dels pares per satisfer les demandes dels més menuts.

El país de las pulgas

Beatrice Alemagna. El país de las pulgas. Ed. Phaidon


I si un dia les puçes que viuen en un matalàs montaren una festa? Un conte divertit sobre la diferència i la tolerància per als lectors infantils. Escrit i il·lustrat per Beatrice Alemagna, qui combina el teixit, encaix i collage amb un resultat molt bonic i original. Un llibre ideal per llegir en veu alta als més menuts o per als que començen a llegir.

diumenge, 6 de setembre del 2009

Campanya de foment lector xilena: Yo leo / Jo llig...i tú?

dimarts, 1 de setembre del 2009

Llegim als nostres escriptors: Joaquim Carbó



Joaquim Carbó (1932, Caldes de Malavella, Barcelona) és un escriptor català.


Lector de qualsevol paper imprés, s'inicia com a narrador a finals dels anys cinquanta. Combina el seu treball a l'equip de redacció de la revista juvenil Cavall Fort i la literatura per a adults, per als qui ha escrit ja un centenar de títols.
Fou membre del col·lectiu Ofelia Dracs, dedicat a fomentar qualsevol gènere literari en llengua catalana. Va formar part de l'Associació d'Escriptor Catalans i l'any 2002 va rebre el premi Memorial Jaume Fuster pel conjunt de la seva obra.

La caja de los deseos, de Günter Grass

Günter Grass. La caja de los deseos. Ed. Alfaguara


Günter Grass continua amb la seua biografia d'una forma novel·lada, entre la ficció i la realitat, on prénen el protagonisme els vuit fills que va tindre l'escriptor de diferents mares.

Marie té una càmara de fotografia antiga que ha sobreviscut a la guerra i els incendis de Berlín, i que té la capacitat de fotografiar el passat i el futur. L'escriptor, a través d'ella, dona pas a la seua vida que va compartir amb els seus fills. Gúnter Grass retrata la seua vida quotidiana, detalls íntims dels fills i el seu paper com a pare.

Anys després, els fills de l'escriptors es reuneixen per parlar sobre el seu pare, les seues mares i la seua infantessa acompanyada de la càmara de fotos de Marie, donant el seu punt de vista de la rel·lació envers el seu pare.

Aurora boreal, d'Asa Larsson

Asa Larsson. Aurora boreal. Ed. Seix Barral


En una ciutat de Suècia, on els hiverns són llargs i la nit es fa permanent, el predicador de la seua esglèsia apareix cruelment assassinat. El cos el descobreix la seua germana, principal sospitosa del crim a partir d'aleshores.

Desesperada, demanarà ajuda a la seua amiga de la infantessa, l'advocada Rebecka Martinsson, amb una historia personal basada en la supervivència en un món d'homes i l'ateísme.
En una comunitat on la religió i les aparençes són molt importants, la advocada, amb l'ajuda tant sols de l'oficial de polícia Anna-Maria Mella, aniràn traen draps bruts de la gent del poble fins que parega que tots teníen raons per dur a terme l'assassinat.
Premi a la millor novel·la negra per l'Associació Sueca d'Escriptors, comparteix amb l'autor de la trilogia Millenium no sols el cognom, sinó també els ingredients per a fer disfrutar als aficionats a la bona novel·la negra.

La mano de Fátima d'Ildelfonso Falcones

Ildelfonso Falcones. La mano de Fátima. Ed. Grijalbo

Aquesta és la historia d'un jove de catorze anys, Hernando, que visquè en la Còrdova del segle XVI, després de l'expulsió dels moriscos. En el paisatge de les Alpujarras, els moriscos sobreviuen malgrat els obstàculs que els posen els cristians, fins que estalla una revolta cruel i sanguinaria. Entre els sublevats es troba Hernando, rebutjat per uns i altres per ser fruit de la violació de la seua mare per un sacerdot cristià. La guerra serà l'oportunitat de demostrar la seua valia davant els seus. La seua valentia li guanya el favor del rei de l'Al-Andalus i també de Fàtima, al fill de la qual salvarà de la mort. Però el seu bon cor també li portarà a ajudar a una xiqueta cristiana i a un noble castellà.

La posició rellevant també li portarà problemes amb l'envejósos i malvat del seu padraste que farà allò impossible per acavar amb ell.
L'autor del best-seller La Catedral del Mar, torna amb una nova novel·la històrica, amb molta acció, uns personatges molt interessants i un trasfons històric ben documentat que ens permetrà fins i tot passetjar pels llocs actuals reconstruint la història. La seua lectura no us decebrà.

Tungairá

José María Plaza. Tungairá. Ed. Everest

Els xiquets des de que són menuts es senten atrets per la música, les cançons i el joc de la poesia. Al col·le, en l'educació infantil, disfruten poemetes i cançons que cal que tinguen la seua continuitat a l'educació primaria. Aquest és l'objectiu de Tungairà, una trilogia d'antologíes poètiques dirigida a alumnes d'Educació Primaria perquè aquests no deixen de gaudir i viure la poesia. Perquè la poesia es gaudeix a qualsevol edat.

El capitán Barbaspín en la isla del tesoro

Cornelia Funke / Kerstin Meyer. El capitán Barbaspín en la isla del tesoro. Ed. B

Acompanyeu al valent pirata Barbaspín a navegar en el seu vaixell i viure divertides i emocionants aventures.
El capità Barbaspin està avorrit i pensa en deixar la vida de pirata, fins que sent a parlar d'un immens tresor i ja comença a frotar-se les mans! De seguida posa rumb a l'illa on trobarà no pocs perills que no s'ho possaràn gens fàcil.

Sadako quiere vivir

Karl Bruckner. Sadako quiere vivir. Ed. Noguer

Basat en un fet real, Sadako és una xiqueta de quatre anys testimoni presencial de l'explosió de la bomba atòmica a Hiroshima (Japó) i dels seus efectes de destrucció i mort. Ella és una de les supervivents, però la seua lluita per sobreviure acava de començar, doncs déu anys després cau molt malalta per les radiacions. Per això, necessitarà un exèrcit de grulles de paper per seguir endavant, o molt amics que li donen ànims per continuar la lluita contra l'enfermetat.

Una lectura emotiva i trista que ens recorda que a les guerres sempre perden les víctimes més innocents, com són els xiquets, que pateixen les seues conseqüències. Només hem de mirar la tele per vore que en els conflictes actuals moren xiquets tots els díes.

Un llibre per fomentar la cultura de la pau, a més de fer pensar als nostres xiquets que viuen una vida còmoda i sense gaire problemes i no han viscut els efectes de la guerra.

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig