dimarts, 17 de novembre del 2009

Cuidado de los libros

dilluns, 9 de novembre del 2009

A menina que odiava livros / La xiqueta que odiava els llibres / La niña que odiaba los libros

Malgrat haver-se acabat el programa de ràdio d'aquest estiu (ja sabeu que continuem en l'altre programa de ràdio, "Fulles al vent, pàgines obertes" i al blog Ones de llibres), continuarem penjant ací tots aquells vídeos que ens semblen interessants per a fomentar la lectura.
Us invitem a veure A menina que odiava livros,que, malgrat estar en portuguès, s'enten perfectament el seu missatge.


dimarts, 15 de setembre del 2009

Llegim als nostres escriptors

De bons i destacables escriptors catalans i valencians en tenim molts, peró nosaltres, a través de les ones, aquest estiu, hem xerrat d'alguns ja clàssics, que han sigut un referent per a generacions posteriors o simplement ténen més resó mediàtic. Tanmateix, ténen la seua importància doncs han defensat l'escriptura en llengua catalana i valenciana configurant l'actual panorama literari del nostre país.
Hem parlat de Joan Francesc Mira, Pere Calders, Alfred Bosch, Maria Aurèlia Company, Isabel Clara Simó, Gabriel Gómez Manila, Miquel Martí i Pol, Joaquim Carbó i Jordi Pàmias.

Lectures estiuenques per adults

Tots els nostres lectors segur que han trobat un llibre del seu gust a les nostres prestatgeries, alguns recomanats a través de la ràdio. Si voleu recordar els llibres que hem comentat us citem alguns: Chico de barrio, Operación Valkiria, El talento de Héctor para los milagros, La papallona negra, Cuentos desde el reino peligroso, Mamá, Roto Madrid, La otra cara de la verdad, La Reina en el palacio de las corrientes de aire, Nocturna, Como ahorrar sin perder la cabeza, Siete Casas en Francia... i molts més que trobareu a la biblioteca de Cocentaina.
Un llistat de llibres molt variada, que també pot ajudar-vos a triar lectures per aquest hivern.
Il·lustració "Chica en un vestido rojo leyendo al lado de una piscina", per Sir John Lavery.

Llibres i lectures infantils i juvenils d'aquest estiu


Aquest estiu, a l'apartat de literatura infantil i juvenil, hem fet referència a un munt de llibres que ara passem a recordar-vos, doncs segueixen sent una bona opció per llegir-los o regalar-los també en hivern. Recordeu, a més, que a la biblioteca de Cocentaina els tenim tots.

Llibres com Adiós chupete, La gallina hambrienta, Volcans i terratrèmols, Històrias fabulosas de animales, Flicts, Piñata, El nostre món és aigüa, Mi hermano es genial, Agarren a esa gata, La biblioteca fantasma, La vida salvaje, Sadako quiere vivir, El país de las pulgas o La playa, són alguns dels que trobareu comentats als posts de juliol i agost.

La il·lustració és de Richard Johnson.

Leer en família, mucho más divertido / Llegir en família, molt més divertit

dijous, 10 de setembre del 2009

Lectura per a invidents:llegim, llegim-los

dimarts, 8 de setembre del 2009

Llegim als nostres escriptors: Jordi Pàmias

Jordi Pàmias (Guissona- Lleida, 1938) és poeta i assagista. El seu primer llibre de poemes, La meva casa, va veure la llum l'any 1969 després de guanyar el premi Joan Salvat Papasseit. Després d'aquest vindrien altres poemaris, també mereixedors de premis ben diversos, dels quals destaquem Flauta del sol (premi Carles Riba, 1978), Àmfora grega (premi Vicent Andrés Estellés, 1985) o Narcís i l'altres (premi Miquel de Palol, 2001).

La qualitat i la constància de la seva escriptura l'han convertir en una de les veus més representatives de la seva generació i en un referent per als nous autors.


També ha conreat, fruit de la seva recerca contínua i de la seva curiositat literària, altres gèneres com ara teatre (Camí de mort, 1979) i l'assaig (Quadern de tres estius, 1986). Ha col·laborat amb certa regularitat en diverses publicacions, especialment amb articles referents a autors de ponent.


A més, durant trenta anys va exercir com a professor de Llengua i Literatura a l'Institut Màrius Torres de Lleida.

Siete casas en Francia, de Bernardo Atxaga

Bernardo Atxaga. Siete casas en Francia. Ed. Alfaguara

En Yangami, colonia belga junt al riu Congo, l'èxercit de Leopoldo II de Bèlgica imposa l'ordre mitjançant el capità Lalande Biran, un poeta i pintor obligat per la promesa a la seua dona de comprar-li la setena casa a França, a romandre a l'exèrcit per tal de guanyar diners de forma il·licita amb el tràfic de matèries primes.
Li acompanyen en aquest surrealista campanya personatges disparatats i estranys: el tinent Van Thiegel ex-legionari, que col·lecciona conquistes amoroses i somia en llevar-li la dona a Biran, l'oficial Chrysostome Liège, tirador infalible que desperta la curiositat dels demés per seu caràcter tancat i el desinterès per les dones, i els criats Donatien i Livo que baix la seua aparença de servilitat amagen desitjos de camvi envers els militars que els permetra manar a ells.
Un rar ambient que envolta a aquest grup de personatges i que afavorirà la gelosia, l'envidia, i l'ambició entre ells i que pot acavar molt malament...

Si estàs encuriosit, ja pots començar a llegir punxant açí.

Un paso en falso, de Sofie Laguna

Sofie Laguna. Un paso en falso. Ed. Espasa Calpe



Sofie Laguna converteix la vida de Hester, una xiqueta sense contacte amb el món i maltractada pels seus pares, els quals la consideren una carrega i un problema, en un conte de fades. Per a ella el món són objectes. Els seus pares per exemple son Bota i Bata.
Però Hester té molta imaginació i fa la seua pròpia interpretació del món a partir d'una Biblia infantil.
Durant el temps que Hester vaja a l'escol·la tots els xiquets es riuràn d'ella i els professors tampoc no l'ajudaràn massa. Ni tant sols la seua iaia podrà fer res per salvar-la de la seua vida miserable.
Un relat trist perquè, encara que està narrat amb veu alegre i centrant-se en el meravellós món interior de la xiqueta, no podem oblidar els abusos que pateix en la vida real.

Los confines, d'Andrés Trapiello

Andrés Trapiello. Los confines. Ed. Destino

Andrés Trapiello, escriptor espanyol, ha escrit una novel·la sobre la defensa de l'amor per damunt de tot. Però no és una novel·la romàntica al ús perquè no s'oblidarem al llarg de la seua lectura d'un xicotet detall: els protagonistes son germans.

Està narrat per la veu de Clàudia, atrapada en un matrimoni infeliç perquè no poden tindre fills, i Max, casat amb dos fill i que pensava que la seua vida era plena i feliç. Tot començarà quan coincideixen en una boda a Colombia. Una gran passió surgeix entre els dos i continuarà quan tornen amb encontres secrets. Quan es descobreix la seua rel·lació, saltaràn xispes per tots els costats per la qüestió del seu parentesc. Ells lluitaràn amb totes les seues forçes per traure endavant el seu amor.

Una novel·la atrevida, extranya, que hem de llegir lliures de prejudicis perquè a la fi l'autor no dóna massa relevancia al fet de l'incest. Però serà el lector qui jutge.

La playa

Germano Zullo. La playa. Ed. Anaya
A qui no li agrada la platja? Sobre tot en la calor que fa a l'estiu que bé s'ho passem jugant a l'arena o a l'aigüa amb les onades. I moltes coses més, que podem vore en les ilustracions d'aquest llibre estiuenc, de gran format i sense text.
Els xicotets lectors podràn seguir als personatges per les pàgines i totes les divertides situacions que viuen en un dia de platja.




La clementina vol unes botes

Eugenia Curto Lledó. La Clementina vol unes botes. Ed. Cadí / Everest

La Clementina s'ha enamorat d'unes botes que ha vist en una tenda, i les vol sí o sí. Li les compraràn els pares?
Un conte divertit per reflexionar sobre la excesiva importància que donem als objectes materials i la facilitat dels pares per satisfer les demandes dels més menuts.

El país de las pulgas

Beatrice Alemagna. El país de las pulgas. Ed. Phaidon


I si un dia les puçes que viuen en un matalàs montaren una festa? Un conte divertit sobre la diferència i la tolerància per als lectors infantils. Escrit i il·lustrat per Beatrice Alemagna, qui combina el teixit, encaix i collage amb un resultat molt bonic i original. Un llibre ideal per llegir en veu alta als més menuts o per als que començen a llegir.

diumenge, 6 de setembre del 2009

Campanya de foment lector xilena: Yo leo / Jo llig...i tú?

dimarts, 1 de setembre del 2009

Llegim als nostres escriptors: Joaquim Carbó



Joaquim Carbó (1932, Caldes de Malavella, Barcelona) és un escriptor català.


Lector de qualsevol paper imprés, s'inicia com a narrador a finals dels anys cinquanta. Combina el seu treball a l'equip de redacció de la revista juvenil Cavall Fort i la literatura per a adults, per als qui ha escrit ja un centenar de títols.
Fou membre del col·lectiu Ofelia Dracs, dedicat a fomentar qualsevol gènere literari en llengua catalana. Va formar part de l'Associació d'Escriptor Catalans i l'any 2002 va rebre el premi Memorial Jaume Fuster pel conjunt de la seva obra.

La caja de los deseos, de Günter Grass

Günter Grass. La caja de los deseos. Ed. Alfaguara


Günter Grass continua amb la seua biografia d'una forma novel·lada, entre la ficció i la realitat, on prénen el protagonisme els vuit fills que va tindre l'escriptor de diferents mares.

Marie té una càmara de fotografia antiga que ha sobreviscut a la guerra i els incendis de Berlín, i que té la capacitat de fotografiar el passat i el futur. L'escriptor, a través d'ella, dona pas a la seua vida que va compartir amb els seus fills. Gúnter Grass retrata la seua vida quotidiana, detalls íntims dels fills i el seu paper com a pare.

Anys després, els fills de l'escriptors es reuneixen per parlar sobre el seu pare, les seues mares i la seua infantessa acompanyada de la càmara de fotos de Marie, donant el seu punt de vista de la rel·lació envers el seu pare.

Aurora boreal, d'Asa Larsson

Asa Larsson. Aurora boreal. Ed. Seix Barral


En una ciutat de Suècia, on els hiverns són llargs i la nit es fa permanent, el predicador de la seua esglèsia apareix cruelment assassinat. El cos el descobreix la seua germana, principal sospitosa del crim a partir d'aleshores.

Desesperada, demanarà ajuda a la seua amiga de la infantessa, l'advocada Rebecka Martinsson, amb una historia personal basada en la supervivència en un món d'homes i l'ateísme.
En una comunitat on la religió i les aparençes són molt importants, la advocada, amb l'ajuda tant sols de l'oficial de polícia Anna-Maria Mella, aniràn traen draps bruts de la gent del poble fins que parega que tots teníen raons per dur a terme l'assassinat.
Premi a la millor novel·la negra per l'Associació Sueca d'Escriptors, comparteix amb l'autor de la trilogia Millenium no sols el cognom, sinó també els ingredients per a fer disfrutar als aficionats a la bona novel·la negra.

La mano de Fátima d'Ildelfonso Falcones

Ildelfonso Falcones. La mano de Fátima. Ed. Grijalbo

Aquesta és la historia d'un jove de catorze anys, Hernando, que visquè en la Còrdova del segle XVI, després de l'expulsió dels moriscos. En el paisatge de les Alpujarras, els moriscos sobreviuen malgrat els obstàculs que els posen els cristians, fins que estalla una revolta cruel i sanguinaria. Entre els sublevats es troba Hernando, rebutjat per uns i altres per ser fruit de la violació de la seua mare per un sacerdot cristià. La guerra serà l'oportunitat de demostrar la seua valia davant els seus. La seua valentia li guanya el favor del rei de l'Al-Andalus i també de Fàtima, al fill de la qual salvarà de la mort. Però el seu bon cor també li portarà a ajudar a una xiqueta cristiana i a un noble castellà.

La posició rellevant també li portarà problemes amb l'envejósos i malvat del seu padraste que farà allò impossible per acavar amb ell.
L'autor del best-seller La Catedral del Mar, torna amb una nova novel·la històrica, amb molta acció, uns personatges molt interessants i un trasfons històric ben documentat que ens permetrà fins i tot passetjar pels llocs actuals reconstruint la història. La seua lectura no us decebrà.

Tungairá

José María Plaza. Tungairá. Ed. Everest

Els xiquets des de que són menuts es senten atrets per la música, les cançons i el joc de la poesia. Al col·le, en l'educació infantil, disfruten poemetes i cançons que cal que tinguen la seua continuitat a l'educació primaria. Aquest és l'objectiu de Tungairà, una trilogia d'antologíes poètiques dirigida a alumnes d'Educació Primaria perquè aquests no deixen de gaudir i viure la poesia. Perquè la poesia es gaudeix a qualsevol edat.

El capitán Barbaspín en la isla del tesoro

Cornelia Funke / Kerstin Meyer. El capitán Barbaspín en la isla del tesoro. Ed. B

Acompanyeu al valent pirata Barbaspín a navegar en el seu vaixell i viure divertides i emocionants aventures.
El capità Barbaspin està avorrit i pensa en deixar la vida de pirata, fins que sent a parlar d'un immens tresor i ja comença a frotar-se les mans! De seguida posa rumb a l'illa on trobarà no pocs perills que no s'ho possaràn gens fàcil.

Sadako quiere vivir

Karl Bruckner. Sadako quiere vivir. Ed. Noguer

Basat en un fet real, Sadako és una xiqueta de quatre anys testimoni presencial de l'explosió de la bomba atòmica a Hiroshima (Japó) i dels seus efectes de destrucció i mort. Ella és una de les supervivents, però la seua lluita per sobreviure acava de començar, doncs déu anys després cau molt malalta per les radiacions. Per això, necessitarà un exèrcit de grulles de paper per seguir endavant, o molt amics que li donen ànims per continuar la lluita contra l'enfermetat.

Una lectura emotiva i trista que ens recorda que a les guerres sempre perden les víctimes més innocents, com són els xiquets, que pateixen les seues conseqüències. Només hem de mirar la tele per vore que en els conflictes actuals moren xiquets tots els díes.

Un llibre per fomentar la cultura de la pau, a més de fer pensar als nostres xiquets que viuen una vida còmoda i sense gaire problemes i no han viscut els efectes de la guerra.

dissabte, 29 d’agost del 2009

Les mares també lligen. I tú?: Llig

dimarts, 25 d’agost del 2009

Llegim als nostres escriptors: Gabriel Janer i Manila

Gabriel Janer Manila va nàixer a Algaida (Mallorca) el 1940. És llicenciat en lletres, doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona, catedràtic d'Antropologia de l'Educació a la Universitat de les Illes Balears i escriptor.

Va començar a ser conegut com escriptor a l'any 1967 quan guanyà el premi Ciutat de Palma amb la novel·la L'abisme. Des d'aleshores la publicació de llibres ha sigut continua, dels que destaquem Els alicorn, premi Josep Pla 1971, Els rius de Babilònia, premi Sant Joan de novel·la 1984, Els jardins incendiats, premi Carlemany de novel·la 1997, i El perfum dels cendres (2002), premi Néstor Luján de novel·la històrica.

A més de la novel·la ha escrit assaig, com el títol Cultura popular i ecologia del llenguatge, premi Josep Pallach 1981, i literatura juvenil, com per exemple Tot quan veus és el mar, premi de la Generalitat de Catalunya 1987 i Premi Nacional de Literatura del Ministeri de Cultura 1988, El rius de la lluna, premi Ala Delta 1989 o Daniel i les bruixes salvatges, premi Ciutat d'Alzira 2002.
La seua obra és molt amplia, i es completa amb llibres sobre teatre i llibres didàctics.

Nocturno, de Guillermo del Toro i Chuck Hogan

Guillermo del Toro / Chuck Hogan. Nocturno. Ed. Suma (Trilogia de la Oscuridad)

Vols passar por amb una novel·la increíble escrita per un expert del terror? Guillermo del Toro, director de cinema mexicà, publica la seua primera novel·la sobre vampirs, totalment diferent dels llibres de la Stephanie Meyers o de qualsevol, perquè ja constatem a través de les seues produccions, que Guillermo del Toro té un estil molt particular, i que també transmet a aquest novel·la.

Així, el llibre té totes les característiques de les seues pel·lícules, amb les seues peculiaritats dels personatges creats per ell. En la novel·la ha participat també Chuck Hogan, escriptor de novel·les de terror i misteris, i que també deixa el seu toc d'escriptor de best-sellers.

Els vampirs sempre han estat entre nosaltres. En secret i en l'obscuritat. Esperant. Ara ha arribat el seu moment i en una setmana, Manhattan haurà desaparegut. En tres mesos, tot el país.
Tot comença un dia quan un vol procedent d'Alemanya arriba al aeroport John F. Kennedy de Nova York. Quan els passatgers es dirigeixen a la porta per desembarcar la torre perd la comunicació amb l'avió i tota l'activitat elèctrica de l'aparell es talla. No es veu ningú dins, no s'escolta res. Quan les autoritats accedeixen a l'avió, tots estàn morts. Ha sigut una epidèmia? És un atac terrorista? Prompte ho descobriràn...

La reina en el palacio de las corrientes de aire, de Stieg Larsson

Stieg Larsson. La reina en el palacio de las corrientes de aire. Ed. Destino

Ja tenim a la Biblioteca de Cocentaina l'esperadíssim tercer llibre que tanca la trilogia de Stieg Larsson, i que va començar amb Los hombres que no amaban a las mujeres i continuà amb La chica que soñaba con una cerilla y un bidón de gasolina.

Aquesta tercera part ens desvel·la què passà amb la Lisbeth després que quasi mor i amb Mikael Blomkvist, mentre aquest tracta d'atrapar a aquells que van darrere de la Lisbeth i que aprofita per traure a la llum els draps bruts del govern suec.
Però el llibre arranca amb una explicació de l'entramat de la secció d'espionatge secret suec i de les investigacions de Blomkvist, i no és fins la meitat del llibre que la Lisbeth prén protagonisme, amb els seus mètodes ja tant coneguts. A partir d'açí comença l'acció i els seguidors de la trilogia disfrutarem fins a l'última pàgina.
Llàstima que el the end en aquest cas, siga per sempre.

Poemas, de Paul Verlaine

Paul Verlaine / Louis Jacob (il·lustracions). Poemas. Ed. Nórdica Libros

Paul Verlaine fou un poeta francés (1844-1896) considerat "el príncipe de los poetas", una figura molt influient entre els seus coetanis. Els seus poemes són un fidel reflex del caràcter del poeta, que desprenen ira, grans passions i deliris alhora. Podem reconstruir la vida intensa que va viure a través d'aquest recull de poemes que ens presenta Nordica Libros, al qual s'afegeixen unes il·lustracions de Louis Jacob, les quals interpreten i complementen molt bé els poemes als que acompanya.
A més, es tracta d'una edició bilingüe en castellà i francés, per apropar-se un poquet més al sentiment de l'autor a través de la seua llengua materna.
MARINA
El océano sonoro
palpita bajo la mirada
de la luna de luto
y de nuevo palpita,
mientras que un rayo
brutal y siniestro
surca el cielo ennnegrecido
con un largo zigzag brillante,
y que cada ola
a saltos convulsos
a lo largo de los arrecifes
va, viene, luce y clama,
y que en el firmamento,
donde el huracán yerra,
ruge el trueno
formidablemente.
Podeu descarregar les primeres pàgines del llibre punxant açí.

Jueguero

Valentín Rincón / Cuca Serratos / Alejandro Magallanes. Jueguero. Ed. Nostra Ediciones

Aquest és un llibre sobre jocs infantils que recull jocs tradicionals de Sud-Amèrica, però que trobarem que són molt similars als que juguen els xiquets d'açí. Els autors inviten a gran i menuts a jugar els seus jocs i, sobre tot, a divertir-se. El joc forma part fundamental de la psicologia de l'èsser humà.

Qui no coneix o ha jugat a El burro? O a escondidillas (a amargar-se)? I al "bote, bote"? Molt jocs amb els que no us avorrireu aquest estiu. Disfruteu a l'aire lliure!

La biblioteca fantasma

David Melling. La biblioteca fantasma. Ed. Beascoa

Com cada nit Bo, la xiqueta protagonista, llig un poquet abans d'anar-se'n a dormir. De prompte es veu transportada a una extranya biblioteca on uns fantasmes li conten milers d'històries i també la xiqueta els llegirà llibres a ells. Pareix un somni, però Bo estarà encantada de tornar totes les nits a intercamviar contes e històries amb aquest èssers.

Un món fantàstic al que podeu transportar-se vosaltres també, si llegiu aquest conte a obscures, doncs el text i les il·lustracions són fluorescents. Una lectura màgica!

El extraño caso del Dr. Jekyll y Mr. Hyde

Robert Louis Stevenson / Mauro Cascioli. El extraño caso del Dr. Jekyll y Mr. Hyde. Ed. Brosquil

Nova adaptació d'un clàssic de la literatura de terror per a joves, en aquesta ocasió una edició amb unes magnífiques i aterridores il·lustracions de Mauro Casioli, que criden l'atenció tant com el text. Posen els pels de punta!
El dr. Jekyll deixa lliure a la seua part roïna, transformant-se després de beure una pòcima inventada per ell, en el dr. Hyde. Finalment, el dr. Jekyll perd el control sobre la seua altra "personalitat", que pren protagonisme amb els assassinats que comet.

diumenge, 23 d’agost del 2009

El venedor de llibres: llig

dimarts, 18 d’agost del 2009

Els nostres escriptors: Miquel Martí i Pol

Miquel Martí i Pol (1929-2003) va nàixer a Roda de Ter (Barcelona). Poeta, escritor i traductor català, va començar a treballar en una fàbrica on treballava la seva mare als catorze anys. Als déneu anys cau malalt i durant molt de temps romandrà al llit, temps que aprofitarà per llegir molt.

En 1954 va guanyar el premi Osssa Menut amb la novel·la Paraules al vent.

El 1956 es casa amb Dolors Feixas, amb qui té dos fills, i comença a traduir i inicia una sèrie de activitats públiques: conferències, canta junt a membres de la Nova Cançó, col·labora en revistes...

En 1970 comença a manifestar-se en el poeta una esclerosi múltiple i haurà de deixar la faena a la fàbrica.

En 1978 rep un homenatge en la Setmana Popular d'Osona, organitzada per la Comisió de Cultura del Partit Socialista a Catalunya, al que assitiren poetes com Vicent Andrés Estellés, Pere Quart, Joan Brossa, Joan Vinyolí, Ramon Pinyol i Xavier Bru de Sala, entre altres.
El 1984 mor la seua dona Dolors Feixa i en 1986 es torna a casar amb Montserrat Sans.
Entre els seus escrits poètics publicats en destaquem:
- Paraules al vent (1954), premi Ossa Menor
- Vint-i-set poemes en tres temps (1972), finalista del premi Carles Riba.
- Cinc esgrafiats a la mateixa paret (1975)
- L'àmbit de tots els àmbits (1981), premi Ciutat de Barcelona de poesia.
- Els bells camins (1987), premi Salvador Espriu i premi Ciutat de Barcelona.
- Suite de Parlavà (1991), premi de la Crítica de la Poesia Catalana.
A més, han sigut molts els cantants que han cantant els seus poemes, com per exemple Maria del Mar Bonet, Ramon Muntaner o Lluís Llach.

Danza-fitness. Tu plan personal en 15 minutos

Caron Bosler. Danza-fitness. Tu plan personal en 15 minutos. Ed. Círculo de Lectores / Grijalbo Mondadori (inclou DVD)

De què estem parlant? D'exercici físic, però no s'asusteu tant prompte. L'estiu és per a descansar, però tambe aprofitem el bon temps i fem exercici de forma divertida combinant el ball amb l'aeròbic. Aquest llibre ens fa una proposta per realitzar sèries de quinze minuts triant entre la salsa, el jazz, l'street dance o el ballet. Són exercicis senzills i per a totes les edats, per fer en família o a soles. Ànim!

El alba la tarde o la noche, de Yasmina Reza

Yasmina Reza. El alba la tarde o la noche. Ed. Anagrama

Yasmina Reza acompanya a Nicolas Sarkozy durant els mesos de campanya que el convertiràn en president de la República francesa.
Entre l'assaig, la crònica i la novel·la, l'autora ens fa un retrat de la seua personalitat, mostrant-nos a un home segur de si mateix, jactanciós, alhora que nerviós i impacient.
Un retrat que tal volta ens explique el perquè de la seua atracció personal i del rumb que mostra en la seua política exterior i a la mateixa França.
Un llibre que en cap moment es fa avorrit, lleuger però alhora introspectiu, amb reflexions de Yasmina Reza, i que no trau a la llum intimitats del president. Sols veiem la vessant política, la rel·lació amb els polítics, amb la gent del carrer i amb els seus fills.
A ell, per supost, li va encantar el projecte.

Cómo ahorrar sin perder la cabeza, d'Ana Galán

Ana Galán. Cómo ahorrar sin perder la cabeza. Ed. Círculo de Lectores / Evergráficas

Us heu quedat sense vacances aquest estiu? A la guardiola no en teniu ni un cèntim? Per a l'estiu que ve podeu seguir els consell d'aquest llibre. Avui dia que hem de mirar fins a l'últim euro, ens proposa una sèrie de idees per estalviar a la nostra vida diaria. Coses senzilles de possar en pràctica i consells per al dia a dia com per exemple com estalviar al supermercat, a casa fent els teus propis productes de neteja, camviant el cotxe fer la bicicleta o fer els teus propis regals.

Estalviar és possible, seguint aquest manual, al qual podreu afegir les vostres propies iniciatives a l'apartat de notes al final del llibre. I no us perdeu el recull d'acudits que acompanya cadascún dels consells, per no perdre el cap en l'intent!

Yo tengo una casa

Claudia Legnazzi. Yo tengo una casa. Ed. Fondo de Cultura Económica

Una casa que és un vaixell, que viatja en cotxe, que munta dalt dels arbres o dalt de tot d'una muntanya, que vola als núvols o que es fa gran o xicoteta, perquè on estiga la teua imaginació estarà la teua casa.

Un llibre per als que comencen a llegir, amb molta i fantàstica il·lustració de Claudia Legnazzi, que complementa perfectament l'argument del conte, per a contar-lo sense quasi paraules. Una lectura per a que els menuts i el gran, en la seua companyia, fugin una estona de la calor.

La vida salvaje

Claudia Rueda. La vida salvaje. Diario de una aventura. Ed. Océano-Travesía

Dos ratolinets exploren la selva buscant animals extraordinaris i viure grans aventures. Hauran de pujar muntanyes, es trobaràn amb criatures estranyes (o no tan estranyes...), passetjaràn per paissatges humits i descobriràn coses misterioses. Quina selva tan estranya!
Contat en forma de diari, els dos protagonistes ens descriuràn el paisatge i allò que es troben a través de les fotografies que il·lustren el diari. Buscant, buscant, al final del llibre ens donarem compte que tal volta sí han trobat allò que buscaven.

Yo quería una tortuga

Beatrice Alemagna/ Cristina Mangione. Yo quería una tortuga. Ed. Fondo de Cultura Económica




La xiqueta d'aquest conte vol una tortuga com a mascota, sí o sí, i la compra d'amagat. Els seus pares ho accepten i ella i la tortuga, Britta, es fan amigues inseparables.
Passa el temps i la tortuga cada dia es fa més i més gran, invaïnt la casa fins que ix pel sostre! Els pares convenceràn la xiqueta que ha arribat l'hora de que Britta se'n vaja. La xiqueta camina trista pel carrer, quan es creua amb una iaia que li descobrirà el secret per fer encongir la tortugueta: amb pesigolles. Pero hi ha un altre problema, on ténen les pesigolles les tortugues?

Les il·lustracions, en blanc i negre, conten per elles mateixes una història senzilla però plena de fantasia i imaginació, perfecta per compartir amb els més menuts aquest estiu.

dilluns, 17 d’agost del 2009

La biblioteca, un llibre per a cadascú: llig

dijous, 13 d’agost del 2009

La caputxeta també llig, i tú?

Com llegim?

dimarts, 11 d’agost del 2009

Llegim els nostres escriptors: Isabel-Clara Simó

Isabel-Clara Simó va nèixer a Alcoi el 1943. De professió escriptora i periodista, es va llicenciar en Filosofía i en Periodisme i es doctorà en Filologia romànica.
Com a periodista, va ser directora del setmanari "Canigó". Com a escriptora, els seus llibres estàn protagonitzats per personatges complexos que mantenen rel·lacions conflictives, com La Nati (1991), Raquel (1992), els d'Històries perverses (1992) o els de T'imagines la vida sense ell?

Va treballar també com a delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

És memebre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Ha estat guardonada, entre d'altres, amb el Premi Sant Jordi 1993, per La salvatge. El 1999 va ser distinguida amb la Creu de Sant Jordi, per la seua trajectòria. L'any 2001 li va ser otorgat el Premi Andrómina de Narrativa pel llibre Hum... Rita!: l'home que ensumava dones, i el 2004 el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la seva modalitat d'assaig per En legítima defensa.

El recull de relats Dones (1997) ha estat objecte d'una adaptació cinematogràfica, l'any 2000. I va obtindre un gran èxti de crítica i públic de l'obra teatral Còmplices.

Els últims llibres que ha publicat han sigut la novel·la El meu germà Pol (2008) i unes memòries literaries, Els racons de la memòria (2009).

La trampa, de John Grisham

John Grisham. La trampa. Ed. Plaza y Janés

Kyle McAvoy, un estudiant sobresalient de Dret a la Universitat de Yale, està a punt d'acavar la carrera, quan rep la visita d'un agent del FBI que li diu que si no accepta l'oferta de treball d'un important bufet, eixirà a la llum una grabació on apareix Kyle sobre la violació d'una xica al campus, i ahí s'acabarà el seu futur com advocat.

Obligat per l'extorsió, treballarà finalment per aquest bufet, renunciant al seu plà inicial de treballar per les causes dels pobres de l'estat de Virginia. En realitat, allò que vol l'agent del FBI és utilitzar-ho per aconseguir informació sobre un cas multimilionari. Prompte comprén que no pot trair a l'empresa que li paga i no pot viure amb por tota la vida, per això decideix enfrontar-se a l'agent de la llei, que li portaràn molts problemes. Guanyarà la justícia en aquest cas?
Intriga, una bona trama d'advocats i un llibre ben escrit per un gran autor que sap d'allò que parla (era advocat abans de posar-se a escriure novel·les), es pot demanar més? Descanseu aquest estiu amb un bon llibre com aquest, a les mans.

La capilla de la muerte, de Stephen Dobyns

Stephen Dobyns. La capilla de la muerte. Ed. Emecé

Al poblet d'Aurelis, de 7000 habitants, tots es consideren "normals", fins que començen a segrestar i assassinat a joves adolescents. Moguts pels prejudicis, al principi les sospites i culpes es dirigeixen a grups minoritaris extrangers; quan segresten la segona xica fijen les mirades en homosexuals, homes infidels, solters empedernits... tota mena de gent que ix de la seua clasificació de "normals". Però quan desapareix la tercera xica, tot el món es sospitós i no hi ha proves per inculpar ningú.

La histèria domina el poble, tots ja es miren de reull, però ningú no obri la boca per no resultar sospitós i la policia no sap que fer. Aleshores, un jove vingut de fora que busca a l'home que assassinà a la seua mare, donarà la pista per arribar al culpable. Podria ser qualsevol però hi haurà sorpresa final...

Un thriller psicològic que us tindrà en tensió fins a l'última pàgina, i no serà la calor l'única que no us deixarà dormir.

La otra cara de la verdad, de Donna Leon

Donna Leon. La otra cara de la verdad. Ed. Seix Barral
Durant el sopar en casa del seus sogres, coneix a la dona d'un important home de negocis, Franca Marinello, trenta anys menor que ell, de gustos cars i a la qui se li nota un lifting. Encara que per les aparençes podria parèixer altra cosa, és una dona culta experta en literatura clàssica.
Durant la investigació de l'assassinat del cap d'una empresa de camions dedicada al transport il·legal de residus, l'inspector Brunetti rel·lacionarà a Franca Marinello amb els negocis turbis que investiga. Però no tot és tant senzill d'explicar i Brunetti haurà d'escarbar per treure a la llum la veritat.
La trama conté tots els elements dels llibres de Donna Leon i a un detectiu Brunetti xapat a la antiga, amb la seua filosofia i la seua dona, complement de la seua persona. Un llibre per entretindre, perfecte per a l'estiu, quan menys ens apeteix calfar-nos el cap en trames complicades i capgirades.

Mi hermano es genial (a veces)

Anthony Browne. Mi hermano es genial (a veces). Ed. Fondo de Cultura Económica

Un germà pot ser allò més gran per al menut de la casa, perquè pot fer coses increïbles: pot saltar molt, molt alt, anotar gols sensacionals, còrrer molt depressa, dibuixar qualsevol cosa o escriure històries fantàstiques. Però sobre tot pot ser el amic perfecte.

I com que els menuts també poden fer aquestes coses i moltes més, també són genials!

¡Agarren a esa gata!

Stéphane Poulin. ¡Agarren a esa gata! Ediciones Ekaré

Com tots els matins, Daniel se'n va al col·le però quan arriba es dona compte que la seua gata Josefina s'ha ficat a la seua motxila! Josefina escapa i corre per tota l'escola fent travesures i sembrant el caos.
Quan finalment l'atrapa envien a Daniel al despatx de la directora. Quina sorpresa quan també hi troba un altre gat que ha seguit a la directora fins el col·le. La dona, molt comprensiva, li ofereix de guardar a la gata fins que acabe el col·le , eixe serà el seu secret. Però la gata Josefina té altres plans...

La tela de araña que todo lo apaña

Xoan Babarro / Isabel Caruncho. La tela de araña que todo lo apaña. Ed. Edebé (Col.lecció Tren Azul)

La teranyina de l'aranya va capturant tota mena d'animalets: una papallona, una marieta, una alegre cigala, una negra formiga, un alegre abellot, un escarabat... fins que arriba un elefant que trenca la teranyina amb el seu pes i l'aranya es queda muda per la sorpresa i trista perquè s'ha quedat sense sopar. I la resta d'animalets se'n van cantant, tant contents a lloms de l'elefant que els ha salvat.

El text va encadenat en cada una de les pàgines i es van afegint les frases fins a construir un joc poètic molt divertit de repetir per als menuts.

diumenge, 9 d’agost del 2009

Fomentem la lectura: llegim

dijous, 6 d’agost del 2009

El llibre: llig

dimecres, 29 de juliol del 2009

Cal compartir la lectura: llegim junts

dimarts, 28 de juliol del 2009

Crea el teu currículum i penja-ho en la web gratuïtament: Easy


Una eina gratuïta per a crear el teu currículum i difondre'l en la xarxa social. Aprofiteu-ho! Les noves tecnologies i internet ens ajuden a trobar feina. Podem inclòs penjar un mini-cídeo nostre.

Parlem de Easy, un lloc que estem segurs us interessarà.

dissabte, 25 de juliol del 2009

Llegir...: llig

dimecres, 22 de juliol del 2009

Per què llegir?: llig

dijous, 16 de juliol del 2009

Si tu lliges ells lligen: llig

dimarts, 14 de juliol del 2009

Llegim als nostres escriptors: Maria Aurelia Capmany

Maria Aurèlia Campmany, escriptora, pedagoga i política , va nèixer a Barcelona el 3 d'agost de 1918. Filla de dos estudiosos, va ingressar a l'Institut -Escola i després estudis universitaris de Filosofia i Lletres.
Va fer de talladora de vidre i va desenvolupar activitats pedagògiques. Als anys quaranta va entrar en contacte amb el grup Ariel, una publicació literària i artística editada a Barcelona entre el 1946 i el 1951. En 1951 va ser directora de l'Institut Albeniz de Badalona. Després estudià al Collège de França durant el curs 1952-53 i posteriorment a la Universitat de la Sorbona.




La seva carrera literària s'inicia el 1947, quan es finalista del premi Joanot Martorell amb Necessitem morir, i fou molt important la influència de Salvador Espriu, tant que la novel·la L'altra ciutat (1955) la va escriure perquè agradés al poeta. Més tard publicà Betúlia (1956) que va trencar totalment amb la novel·la anterior. Publicà també El gust de la pols (1962) i el 1968 va guanyar el premi Sant Jordi amb Un lloc entre els morts.




El seu feminisme es veu plasmat a la novel·la Feliçment jo sóc una dona (1969). També fou molt important la seua rel·lació amb el teatre; va escriure la obra teatral Tu i l'hipòcrita, estrenada el 1959. Dins del teatre, fa incursion en el teatre de cabaret d'intenció crítica amb una sèrie de peçes escrites expressament per a ser representades a La Cova del Drac, local de moda a Barcelona.


Als vuitanta publicà Lo color més blau (1982), el llibre de memòries Mala memòria (1987) i la novel·la juvenil La rialla del mirall.




Com a actriu va participar en diverses obres de teatre com l'Auca del senyor Esteve.




Fins i tot fou regidora de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona. Va morir a Barcelona el 2 d'octubre de 1991.

Corazón de Napalm, de Clara Usón

Clara Usón. Corazón de napalm. Ed. Seix Barral

Fede acava de complir trezte anys i està en eixa edat que no es adult però tampoc un xiquet. S'escapa de la casa del seu pare i la seua madrastra per buscar a la seua mare de la que no sap res des de fa un any. La seua aventura anirà paralel·la a la d'un pintora, Marta, qui té una visió pessimista i escèptica del món de l'art i que creu que mai serà feliç. Els dos protagonistes a la fi es trobaràn en un final inesperat.
Humor, tendressa i personatges ben retratats, caracteritzen les obres de Clara Usón, i tampoc falten en aquesta, la seua última novel·la.
Corazón de napalm va guanyar el Premi Biblioteca Breve 2009.

Roto Madrid, d'Amalia Bautista

Amalia Bautista/ José del Río Mons (fotos). Roto Madrid. Ed. Renacimiento

Una mirada diferent i personal d'Amalia Bautista, que es transforma en un poemari escrit i visual, gràcies a les fotografíes de José del Río Mons, sobre la ciutat de Madrid.
Poemes tristos i desgarradors sobre el passar del temps que tot s'ho andú: desitjos, somnis i records.

Mama, de Carol Oates

Carol Oates. Mama. Ed. Alfaguara

Una jove tracta d'afrontar la mort de la seua mare, que ha ocorregut de manera inesperada i violenta. Ella no era una filla modèlica, i la seua rel·lació amb un home casat i la seua forma de ser rebel, mai han sigut del grat de la seua mare. Però el fet de saber que mai més va a vore-la camvia en ella la perspectiva cap a ella. En vol saber més coses, investiga i trau a la llum la historia vital de sa mare, al mateix temps que alguns secrets amagats.

La seua mort també camviarà les roïnes rel·lacions entre ella i la seua germana major, totalment oposades en el caràcter, i amb la seua família materna.

La novel·la ens obri les portes de la psicologia de la protagonista, dels seu món i els seus sentiments. Una lectura tranquil·la, emotiva i introspectiva sobre el trasbalsament que produeix la desaparició inesperada d'un ser estimat, i que malhauradament tots hem de passar.

El nostre món és aigüa

Beatrice Hollyer. El nostre món és aigüa. Ed. Intermón Oxfam

Sí, segur que ara a la platja, a la piscina, tot és aigua aquest estiu per combatre la calor. Què bé s'ho passem banyant-se!
Parlar de l'aigüa pot ser no és un tema massa interessant però recordeu que no tots al món són tant afortunat com nosaltres i que no tots els xiquets ténen access a un aigua en condicions, ni tant sols per beure. En aquest llibre de l'ONG Intermón Oxfam, que lluita per fer un món més just i solidari, ens mostren com valoren l'aigua sis xiquets del Perú, Mauritània, Bangladesh, Etiopia, Tadjikistan i els Estats Units. Trobareu que hi ha moltes diferències entre el país més ric, Estats Units, i la resta que no ho són tant.
Disfruteu aquest estiu de l'aigua i d'aquest llibre, i ajudem a fer un món millor.

Una escuela como la mía

Una escuela como la mía. Homenaje especial a todas la escuelas del mundo. Ed. Blume.

Com es un dia a qualsevol escola del món? Faràn lo mateix que al nostre col·le? Quines coses aprenen? Descubriu-lo vosaltres mateixos en aquest fantàstic llibre d'informació, il·lustrat amb moltes fotografíes on els mateixos xiquets ens expliquen la seua rutina a la seua escola.

Encara que en vacançes els xiquets tal volta volen oblidar-se del col·le, aquest llibre és un llibre diferent que parla dels mateixos xiquets, i mostrar com viuen ells el seu dia a dia.
Una lectura, a més sol·lidaria, doncs contribuirem a millorar la vida dels xiquets més desfavorits, perquè part de la recaudació va a Unicef.

Piñatas

Isol. Piñatas. Ediciones del Eclipse

Dale, dale, dale

no pierdas el tino,

porque si lo pierdes,

pierdes el camino.

(Cançó popular mexicana per trencar piñatas)


Un xiquet va a l'aniversari d'un company de classe amb qui no es rel·laciona. La veritat és que no té ganes d'anar però la seua mare l'obliga a anar. A la festa es troba una gran pinyata per jugar que transformarà la vesprada i farà bons amics als dos xiquets. Perquè si hi ha una piñata, hi ha diversió assegurada! Una lectura que ens proposa un joc divertit per a provar a l'estiu.

divendres, 10 de juliol del 2009

Publicitat editorial molt creativa: llig

This Is Where We Live from 4th Estate on Vimeo.



Gràcies a Iraida Llucià Bagüès per la recomanació.

dimarts, 7 de juliol del 2009

Els nostres escriptors: Alfred Bosch

Alfred Bosch va nèixer a Barcelona l'any 1961. Durant els seus primers anys escolar va estudiar a l'escola britànica, prop de Barcelona, on tot l'aprenentatge ho feia en anglés. Les seues primeres lectures van ser en anglés, fet que li influirà en l'estil de la seua narrativa.

Va viure el darrer franquisme en la infantessa, prou conscient per adonar-se de la privació de llibertats i la persecució de la llengua catalana, però sense compartir frustracions per la pèrdua d'utopies per les quals no va arribar a lluitar.


El 1979 es matricula a la carrera d'Historia a la Universitat Autònoma de Bellaterra. La seua passió per les societats antigues també apareixerà als seus llibres.

Mentre estudiava, la seva afició pels viatges el van convertir en corresponsal freelance i va ser testimoni de conflictes com l'apartheid a Sud-Àfrica, a l'Indoxina marxista, l'intifada del Pròxim Orient, el Beirut dividit, a l'Iràn del aiatol·làs, els sandinistes i paramilitars de l'Amèrica Central, els Balcans de la neteja ètnica i altres indrets en tensió. Durant aquests anys va escriure molt, però poca ficció.

El 1984 col·laborà en els treballs de preparación de la candidatura olímpica de Barcelona'92. Després d'aquest parèntesi, tornà al món acadèmic i a escriure.


Ha guanyat nombrosos premis de narrativa, entre els més important destaquem:



Documenta de narrativa (1995)


Joan Fuster d'assaig (1996)


Sant Jordi de novel·la (1997)


Néstor Luján de novel·la històrica (2000)


Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes (2004)


Premi Prudenci Bertrana (2006)

En novel·la destaquem L'atles furtiu (1998), la trilogia de 1714, Set de Rei, Les set aromes del món. També escriu narrativa breu amb títols com Fulls impermeables, Crònicalia o La profecia. Els seus viatges per l'Àfrica el van inspirar per escriure un bon grapat de llibres sobre aquest país com Nelson Mandel,a l'últim home-déu, El Imperio que nunca existió o Europa sense embuts.

La papallona negra, d'Antoni Pladevall

Antoni Pladevall. La papallona negra. Ed. Columna


Una d'amor per aquest estiu per als que encara no teniu prou calor, una rel·lació apassionada i absorvent entre en Jordi, hereu dels Montalà, una de les sages familiar més antigues i nobles de la Catalunya interior, i la Martina, una estudiant universitària que passa un cap de setmana a una de les cases que la família Montalà té a les seues terres.


Erotisme i vida rural s'entremesclen. Per una part, Martina és com l'aire fresc que entra a formar part de la vida de Jordi. Per altra llegim l'enfonssament del sistema de vida rural que hi havia. Tot camvia a casa dels Montalà, la vida personal, familiar i econòmica tal com l'havíen conegut fins eixe moment. En paraules del mateix autor "un relat metafòric sobre la difícil rel·lació camp-ciutat". Molt ben escrita, enganxa al lector des de la primera pàgina fins a l'última.


Antoni Pladevall guanyà el XV Premi Carlemany de Novel·la, amb aquest llibre.

Adiós, hasta mañana, de William Maxwell

William Maxwell. Adiós, hasta mañana. Ed. Libros del Asteroide

Adiós, hasta mañana comença amb un assassinat al poble de Lincoln (Illionois) als Estats Units. Però no és una novel·la d'intriga, només la causa que dóna peu al narrador i protagonista a contar-nos la seua història personal.
El pressumpte assassí, Clarence Smith, i la víctima, Lloyd Wilson, eren veïns i havíen estat molt bons amics, tant que va aparèixer la gelosia. La víctima té un fill menut, el narrador de la història, molt amic també del fill de l'assassí, Cletus. Després del crim, els dos amics es distancien fins que definitivament perden tot contacte.

Passat el temps, el fill de la víctima i narrador, recorda el passat, la seua amistat amb Cletus, la vida que portava a aquell poble, els seus amics, les emocions i els aconteciments que van portar a aquell sucés i que en aquell moment no va saber interpretar. I, sobre tot, ens parla dels remordiments per no haver ajudat al seu amic quant més ho necessitava.
Una xicoteta obra mestra de la literatura que us sorprendrà, perfecta per incloure a la maleta aquestes vacançes.

by TemplatesForYou-TFY
SoSuechtig